Üçlü Zirve ” ATEŞ KES” istedi

Türkiye-Rusya-İran liderlerinin katıldığı bve bütün dünyanın dikkatle izlediği ”Üçlü Zirve” İran’da yapıldı.. Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin Tahran’daki görüşmesinden sonra Üç lider ortak açıklama yaparak bölgede ATEŞ KES in bir an önce sağlanmasını istediler.Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye bölgedeki varlığını korumakta kararlıdır. Bir ateşkese adım atılmasında büyük fayda var. Ateşkes ilanı yapabilirsek önemli bir adım olacak” dedi. Ruhani de, ” Suriye’nin yasal hükümetiyle işbirliği yapılmalıdır. ABD’yi Fırat’ın doğusundan çıkmaya zorlayalım” açıklaması yaptı. Putin de, “Sadece İdlib’de terörist kaldı. Suriye hükümeti tüm toprakları denetlemeli” vurgusu yaptı. Tahran Bildirisi başkanlar tarafından onaylandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ateşkesin bildiride yer almasını talep etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zirveden çıkacak sonuçlar sabırsızlıkla bekleniyor. İdlib’e yapılacak saldırı büyük bir katliamla sonuçlanır” dedi.
İLK RUHANİ KONUŞTU
Ruhani, “Umarım bu zirve başarılı bir zirve olur dedi.
“Biz barış için savaşıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Ruhani, “Suriye’nin yasal hükümetiyle işbirliği yapılmalıdır. İdlib’de terörizmle mücadele terör bitene kadar devam etmeli. açıklaması yaptı.
Cumhurbaşkanı Ruhani Tahran Bildirisi’nin başkanlar tarafından onaylandığını açıkladı.
ERDOĞAN’IN KONUŞMASINDAN SATIRBAŞLARI:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ise konuşmasında özetle şu ifadelere yer verdi:

”Zirveden çıkacak sonuçlar tüm dünya tarafından şu anda sabırsızlıkla bekleniyor. Alacağımız kararlarla bu beklentileri boşa çıkarmayacağımıza inanıyorum. Astana ruhunun özünde asgari müştereklerde buluşma iradesi göstermemiz vardır. Bunlar ise Suriye’nin siyasi birliğinin sağlanması toprak bütünlüğünü korunması ve ihtilafa barışçıl siyasi çözüm bulunmasıdır.”
“Türkiye olarak şehitler verdiğimiz ciddi özveride bulunduğumuz bu sürecin şu an itibariyle çok riskli bir yere geldiğini görüyoruz. İdlib sadece Suriye’nin siyasi geleceği için değil bizim milli güvenliğimiz ile bölgenin barış ve istikrarı bakımından hayati öneme sahiptir.”
“Her ne gerekçe ile olursa olsun İdlib’e yapılacak saldırı felaketle katliamla ve çok büyük bir insani dramla sonuçlanacaktır. İdlib gibi her şeyin iç içe olduğu bir yerde teröristlere karşı etkili mücadelede zaman ve sabır gerektiren farklı yöntemlere ihtiyaç var.”
umhurbaşkanı Ruhani’nin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açıklama yapıyor:
“Bu zirve ileride Suriye’de atılacak adımları konuşmak için bize imkan tanıyor. Daha önceki zirvelerde alınan kararlar başarıyla uygulandı. Kalan terörist gruplar İdlib’deki ateşkes bölgesinde bulunuyor. Çeşitli provokasyonlar hazırlıyorlar. Bunların içerisinde kimyasal silah senaryoları da bulunuyor.”
“Suriyeliler kendi başına ülkenin kaderini tayin etmeye imkan buldular. Soçi’de yapılan Ulusal Suriye Kongresi Toplantısı’nda alınan kararları hayata geçirmeyi teklif ediyorum. Suriye’ye insani yardım yapılması lazım. Hükümetin kontrolü altındaki topraklarda hayat düzeliyor, istihdam artıyor. Uluslararası örgütler geri dönüşü desteklemelidir.”
“Provokasyonlar devam ediyor. İHA’larla saldırılara devam ediyorlar. Bu son derece zor, konuyu tüm boyutlarıyla değerlendirmemiz gerekiyor. Ama şunu anlamamız gerekiyor. Suriye’nin meşru hükümeti toprakların tamamını denetlemelidir. Şimdiye kadar sorunları çözebildik ve aynı mekanizmaları bütün bu alanlarda kullanabiliriz. Anayasa komitesininde görevleri düzenlemeliyiz. Esad yönetimi kendi payına düşenleri yerine getirdi. Sayın Esad’dan bir liste aldık, listeyi De Mistura’ya takdim ettik. Muhalefetin kendi listesini oluşturması lazım.”
“Siyasi çözümün somut boyutuna geçilmesi lazım. Koordinasyonumuzu arttırmayı teklif ediyorum. Burada silahlı muhalifler yok, masamıza katılmıyorlar. Türkiye Cumhurbaşkanı haklı ama biz teröristler adına konuşamıyoruz. Terör örgütlerinin saldırıları keseceklerini söyleyemiyoruz.”