Ekonomik kriz ve İssizlik gündeme oturdu

İşsizlik oranı ekonomik aktivitede yavaşlamaya paralel Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 0.5 puan artışla yüzde 11.1’e çıkarak Mart 2017’den bu yana en yüksek seviyede.
EKONOMİSTLER ve ekonomi yönetiminin kısa süre önce yayımladığı Yeni Ekonomi Programı’na göre işsizlik oranlarında artışın en az yılsonuna kadar sürmesini bekliyor.

İşsizlik oranı bir önceki dönem olan Temmuz’da yüzde 10.8, geçen yılın aynı döneminde ise 10.6 olmuştu.

TÜİK verilerine göre mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı Ağustos döneminde bir önceki döneme göre 0.2 puan artışla yüzde 11.2 oldu.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “İşsizlik oranı Ağustos ayında da artışına devam etti. Aylık yükselişte işgücüne katılım oranındaki artışın etkisi var. İstihdam yaratımında servis sektörünün ciddi katkısıyla aylık bazda kayda değer bir artış söz konusu ancak sanayi ve inşaat sektörlerindeki zayıf görünüm devam ediyor” dedi ve ekledi:

“İstihdam piyasasına dair görüşümüzde bir değişiklik yok, iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın hızlandığı son çeyrek itibariyle işsizlik oranındaki yükselişin hızlanacağını düşünüyoruz.”