Erdoğan , Rusya-Ukrayna krizi için ara bulucu

Rusya-Ukrayna hattındaki gerilim karşılıklı açıklamalarla tırmanıyor. Türkiye ise gerilimi düşürme çabasında. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Lideri Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile telefonda görüştü. Erdoğan, sorunları diplomatik yollarla çözmenin önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, krize çözüm için telefon diplomasisi yürütüyor. Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Lideri Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüşmeler gerçekleştirdi. Krizin üstesinden gelmek için diplomatik yollari işaret etti.

Erdoğan, Trump’a; Putin ve Poroşenko ile yaptığı görüşmelere ilişkin bilgi paylaşımında bulundu. Türkiye-ABD arasIndaki işbirliğini her alanda daha da geliştirme konusundaki kararlılıklarını da teyit eden iki lider, Buenos Aires’te düzenlenecek G-20 liderler zirvesinde yüz yüze görüşme konusunda mutabık kaldı.

Putin ve Poroşenko ile yaptığı görüşmelerde ise gerilime ilişkin endişelerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sorunları diplomatik yollarla çözümlemenin önemini vurguladığı belirtildi.

Dünyadan yapılan itidal çağrılarına rağmen bölgede tansiyon düşmüş değil. Putin, Kerç Boğazı’nda yaşananları Ukrayna’nın provokasyonu olarak nitelendirdi ve Poroşenko’yu suçladı.

Rusya Savunma Bakanlığı yakın zamanda Kırım yarımadasında yeni S-400 füze sistemleri konuşlandıracaklarını da açıkladı.

Poroşenko ise ulusal televizyona yaptığı açıklamada, “Kimsenin bunun bir oyun ya da şaka olduğunu düşünmesini istemiyorum. Ukrayna, Rusya tarafından geniş çaplı bir savaş tehdidi altında.” dedi.

NATO Ukrayna’ya desteğini açıklarken, Rusya’ya Ukraynalı gemi ve denizcileri serbest bırakması çağrısında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri’nden ise Rusya’ya yaptırımların artırılması yönünde sesler yükseliyor. ABD’nin Ukrayna Özel Temsilcisi Avrupalı müttefiklerine seslenerek, ek yaptırımları düşünmelerini istedi.