İngiliz Mahkemesinden Türkiye ‘ye AĞIR SUÇLAMA

İngiltere Mahkemesi, FETÖ cu Akın İpek ‘in Türkiye’nin iade talebini reddetti.Mahkemenin red kararına gerekçe olarak Türkiye’ de Yargının Adil olmadığı ,Hapishanelerde can güvenliğinin bulunmadığı gibi Türkiye’yi suçlayıcı gerekçeler gösterildi. Mahkeme Kararın 14 gün içinde temyiz edilebileceğini de belirtti.
GÜL:KABUL EDİLEMEZ BİR KARAR
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İngiltere’nin FETÖ firarisi Akın İpek’in iade talebini reddetmesini “Kabul edilemez bir karar” olarak nitelendirdi.

İngiltere FETÖ firarisi eski Koza Holding yöneticisi Hamdi Akın İpek’in Türkiye’ye iadesini reddetti.

Karara Türkiye’den ilk tepki Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den geldi.

Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan Gül, “FETÖ mensubu firari Akın İpek, Ali Çelik ve Talip Büyük’ün iadesiyle ilgili talebimizin İngiltere tarafından reddedilmesi kabul edilemez bir karardır” dedi.

Türk yargısının iade talebinin uluslararası hukukun ve sözleşmelerin gereği olduğunu söyleyen Adalet Bakanı, “İngiltere yargısının red kararı ise, siyasi içerikli bir değerlendirme niteliği taşımaktadır. Bu nedenlerle iade talebiyle ilgili red kararını ve gerekçelerini kabul etmemiz mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Gül şöyle devam etti:

“İngiltere’den beklentimiz hem uluslararası hukukun ve sözleşmelerin gereği olarak FETÖ mensubu firari teröristlerin iadesini gerçekleştirmesi hem de bu yolla dostluğunu ve müttefikliğini göstermesidir.”

İNGLİZ MAHKEMESİNİN KARARI

İngiliz mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) “çatı davası”nın firari sanığı ve eski Koza Holding yöneticisi Hamdi Akın İpek’in Türkiye’ye iadesiyle ilgili talebin reddine karar verdi.
Mahkemenin aldığı kararda şu ifadeler kullanıldı: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdiği için gazetelerine ve TV kanallarına el konulan Akın İpek’in Türkiye’ye iade talebi reddedilmiştir.”

Firari İpek’in Londra’daki Westminster İlk Derece Mahkemesinde görülen Türkiye’ye iadesiyle ilgili davada karar duruşması yapıldı. Hakim, iade talebini reddederken, kararın 14 gün içinde temyiz edilebileceğini belirtti.

Ayrıca İpek’in pasaportuna el konulması, Londra dışına çıkmaması ve telefonunun 7 gün 24 saat açık kalması gibi denetimli serbestlik şartlarının da 14 gün boyunca geçerli olacağı ifade edildi.

Firari İpek, 23 Mayıs’ta gözaltına alınıp mahkemeye çıkarılmıştı. 50 bin sterlinlik kefaletle serbest bırakılan İpek’in pasaportuna el konulmuş ve denetimli serbestlik uygulanması kararı alınmıştı. İpek’in dava süresince Londra dışına çıkması yasaklanmıştı.

İpek’in herhangi başka bir seyahat belgesine başvurmasını da yasaklayan mahkeme, firari FETÖ sanığının telefonunun da 7 gün 24 saat açık kalması koşulunu getirmişti. Davada son duruşma 28 Eylül’de yapılmış ve kararın 28 Kasım’da açıklanacağı belirtilmişti.