”YEREL İTTİFAK” TA İŞLER ZORLAŞTI

24 HAZİRAN DA KURULAN CUMHUR VEMİLLET iTTİFAKLARININ BU SEFER İŞLERİ ÇOK ZOR.

AKP-MHP MİLLET İTTİFAKINDA SON DURUM:
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın MHP’ye yönelik “Mutabakat varsa, karşılıklı jestlerimiz olacaktır” sözünün ardından, kulislerde, AKP’nin MHP’ye hangi il ve ilçelerde “jest yapabileceği” konuşuluyor. 128 belediye başkanlığı bulunan MHP, “kendi il ve ilçelerinde de yeniden söz sahibi” olmak istiyor.
Gelecek hafta bir sonuca bağlanması beklenen ittifak görüşmelerinin başta Adana olmak üzere, Mersin, Isparta, Manisa, Osmaniye ve Kars üzerinden yürütüldüğü belirtilirken, iki parti arasında “Adana, Manisa ve Isparta’da ise bazı sıkıntılar yaşandığı” ifade ediliyor. Erdoğan’ın Güney Amerika gezisi dönüşünde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya gelip bir uzlaşmaya varılabilirse ittifak yapılacak illerin ortak açıklamayla kamuoyuna duyurulabileceği kaydediliyor.
ADAY DENGELERİ MİLLET İTTİFAKINI ZORLAYACAK

CHP’de, 6 Aralık’ta açıklanacak adaylarda, İYİ Parti’yle işbirliğinin olup olmamasına yönelik dengenin gözetileceği ifade ediliyor.

3 kentte anlaşmazlık
CHP ile İYİ Parti arasındaki görüşmelerde Ankara, Mersin ve Antalya büyükşehir belediyeleri nedeniyle tıkanıklık yaşandığı belirtiliyor.

CHP ile İYİ Parti arasında yerel seçimlere yönelik işbirliği yapılması amacıyla gerçekleştirilen temaslarda Ankara, Antalya ve Mersin Büyükşehir Belediyeleri nedeniyle tıkanıklık yaşandığı öğrenildi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti lideri Meral Akşener’i ziyaret etmesinin ardından iki parti arasında başlayan görüşmeler yaklaşık 2 haftadır devam ediyor. Edinilen bilgiye göre, görüşmelerin iki haftadır devam etmesine karşın herhangi bir sonuç alınamamasının başında üç büyükşehir belediyesi üzerinde yaşanan anlaşmazlığın geldiği öğrenildi.
İYİ Parti’nin Ankara, Antalya ve Mersin Büyükşehir Belediyeleri’nde işbirliği yapılarak CHP’nin aday çıkarmamasını talep ettiği, CHP’nin ise söz konusu üç büyükşehir belediyesini ancak CHP’li bir adayın yarışması durumunda kazanılabileceği görüşünde olduğu öğrenildi. İYİ Parti’nin özellikle

Ankara’da ısrarcı olduğu, ancak CHP’nin de İYİ Parti adayının Ankara’yı kazanamayacağı görüşünde olduğu ifade ediliyor. CHP’nin İYİ Parti’ye Manisa, Konya, Kayseri, Kocaeli ve Denizli büyükşehir belediyeleri ile Isparta Belediyesi’nde işbirliği önerdiği kaydediliyor.
CHP’nin elindeki mevcut büyükşehir belediyeleri arasında yer alan Eskişehir, Aydın ve Hatay adayları ile yaklaşık 10 il belediyesi adaylarını 6 Aralık’taki Parti Meclisi’nde (PM) açıklaması beklenirken; İYİ Parti’yle işbirliği yapılması gündemde olan büyükşehirlerin adaylarının açıklanmasının ise iki parti arasında görüşmeden çıkacak sonuca göre belirleneceği ifade ediliyor.

300 aday olacak

CHP 31 Mart yerel seçimleri için daha önce aralarında 1 büyükşehir, 10 il olan toplam 252 aday açıklamıştı. 6 Aralık’ta yapılacak PM toplantısından sonra da yaklaşık 10 il ile bazı büyükşehir belediyelerinin arasında olduğu yaklaşık 300 adayın açıklanacağı belirtiliyor. Edinilen bilgiye göre 6 Aralık’taki PM toplantısından sonra İstanbul, İzmir ve Ankara büyükşehir adayları ile İzmir ve İstanbul’un ilçe adayları açıklanmayacak.