KALEM KILIÇTAN KESKİNDİR

KALEM KILIÇTAN KESKİNDİR YAHYA AKSOY
1-3 Kasım 2018 tarihleri arasında İstanbul Çırağan Palace Kempinski’de Markakalem öncülüğünde oruz firmanın katılıyla gerçekleştirilen ” KALEM FESTİVALİ-PENFEST”, kalem üretenlerle kalem tüketenleri bir araya getirdi.
“Kalem kılıçtan keskindir” atasözünü hatırlatan bu etkiliği düzenleyenleri kutlamak gerekir. Yükselen kalemler gelişen toplumun sesi ve göstergesidir. Susan kalemler, demokrasiler için tehlike arzederler. Konuşan, yazan, düşünen,irdeleyen,inceleyen, algılayan,tartışan,araştıran ve yazan kalemler aydınlık toplumu yaratırlar.
Düşüncenin önünde koşan ve fikirleri kağıda aktararak ölümsüzleştren kalemlerdir.Tarihi mektuplar,araştırma kitapları,romanlar, öyküler,türküler, şiirler ve tüm belgeseller hep kalem eseridir.Kalemşörler diye söylenir bazı yazarlara.Yazdıklalrı kılıçtan daha keskin ve etkilidir.Kırallara, diktatörlere kılıçların gücü yetmeyebilir ama kalemler nice koltukları sallar.Tarih bunun örnekleriyle dolu.
Kitaplara hayat veren kalemler geçmişi geleceğe taşırlar. Tarihe, arşivlere, okullara,kütüphanelere,laboratuvarlara, yönetimlere, halka yol gösterirler.Kalemler, düşünceyi belgeleyen kelamları arşivlere taşır,geleceğe armağan eder.Konuşan ve yazan toplumun gecmişini bugüne ve geleceğe taşır.İnsanlara yön verir.
Tarih, yazının icadı ile başlatılsa da, sözlü kültür geçmişi belgeler.Mitoloji, efsane,atasözü, fıkra, masal ve halk hikâyeleri tarihe ışık tutarlar.Kalem yazıya geçirerek bunları topluma taşır. Kılöıçla kazanılan zaferin sözleşmesini, kalemler tarihi belgelere taşır.O nedenle,diplomaside özel ve önmli bir yer tutan kalem kılıçtan keskindir derler. Sözleşmeleri belgelerle geleceğe aktarır.
“Dünüyorum öyleyse varım” diyen descardes’in sesini duyaran kalemler yazdıkça toplumlara yenilik ve canlılık gelir.Gelişmiş toplumlar konuşan, yazan, araştıran insanlarla daha ilerilere taşınırlar. hayat mutlu, verimli ve aydınlık hale gelir.
Kalem bir yönüyle özgürlük meşalesidir. Yaratıcılığı kutlar,canlandırır ve ilriye taşır.
İnsanlığın belleği olan kitaplar ve kütüphaneler kalemlerle zenginleşir, renklenirler.
Deneme türünün yaratıcısı olarak kabul edilen,felsefede us ilkelerine dayalı kuşkucu bir yöntemi benimseyen,felsefe ve edebiyat alanında ünlü Montaigne’nin (1533-1592), “yalan dolan yok,sana hizmet etmek istedim” dediği,dünya klasikleri arasında seçkin yerini alan ve “Bir şey koparır bizden ,yıllar,akıp giderken” sözüyle başlayan “Denemeler”i, kalemin gücüne örnek olarak insana ve hayata ışık tutmaktadır.
Okuyanın kalemi renkli, ahenkli, aydınlatıcı,korkusuz,zengin, akıcı,verimli ve keskin olur. Göz ve gönül doldurur. Bu bakımdan kalemler ve kalem kullananlar özelliklidir.
YAHYA AKSOY