“Senato’da Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar kazandı”

ABD’de son yılların en kritik ara seçimi gerçekleşti.. Doğudaki eyaletlerde sandıkların çoğu kapanırken, batıda oy verme işlemi sürüyor. ABD basını sonucu, “Senato’da Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar kazandı” şeklinde duyurdu. Donald Trump,ise “Bu gece muhteşem bir başarıydı, herkese teşekkürler” mesajı atarak seçimlerde zaferini ilan etti.
Birçok eyalette oy kullanma merkezlerinde uzun kuyruklar oluştu. Bugüne kadar yapılan son üç ara seçimde seçime katılım oranı ortalama yüzde 40 olurken, bu yıl rekor kırılması bekleniyor.

ABD BASINI SONUCU AÇIKLADI

Seçimin en yakından izlenen tarafı Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğun hangi partide olacağıydı. Seçim öncesi Beyaz Saray’la birlikte hem Senato hem de Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerin elinde bulunuyordu.

ABD basını, bugünkü seçimlerde Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’ni kaybettiğini duyurdu. Haberlerde, “Santo’da Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar kazandı” denildi.

SON RAKAMLAR

Son duruma göre; Senato’da Cumhuriyetçiler 51, Demokratlar 42 sandalyeye sahip. Temsilciler Meclisi’nde ise Cumhuriyetçiler 169 Demokratlar 179 sandalyenin sahibi. Bugünkü seçimlerde 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin üyelerinin tamamı, 100 üyeli Senato’nun da 35 üyesi belli olacak.

Ayrıca 36 eyalette seçmenler vali seçimi için de oy kullanacak. Bazı eyaletlerde farklı yasal düzenlemeler de referanduma sunuluyor.