Çavuşoğlu:Beşar Esad’la çalışabiliriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu demokratik seçimleri kazanması durumunda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la çalışabileceklerini söyledi.

‘Diplomasi, Diyalog ve Çeşitlilik’ temasıyla düzenlenen 18. Doha Forumu’na katılmak için Katar’da bulanan Çavuşoğlu, Türkiye’nin yedi yıllık Suriye politikasının değişebileceğine yönelik sinyaller verdi.

Yedi yıldır Suriye ile ilişki yok
2011’de Arap Baharı’nın etkisi Suriye’ye ulaşmış, Türkiye’den Beşar Esad yönetimine reform yapması çağrıları gelmişti. Ancak Şam yönetimi muhalefeti sert bir şekilde bastırmıştı.

Dönemin dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 15 Ağustos 2011’de “Artık Suriye ile konuşulacak bir şey kalmamıştır” açıklamasını yapmış ve kasım ayında diplomatik ilişkiler resmen kesilmişti.

O günden bu yana Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye’nin geleceğinde devlet başkanı Beşar Esad’ın yerinin olmayacağını defalarca tekrarladı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre Katar’daki konferansta konuşan Çavuşoğlu sıra dışı bir açıklamada bulundu: “Demokratik seçimleri kazanması halinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile birlikte çalışmayı düşünebiliriz.”

Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan askerlerini Suriye’den çekmeyi değerlendirdiğini de sözlerine ekledi.