Pahalılığı Tanzim Satış Mağazaları önleyecek !

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, belediyelerin tanzim satış noktalarında meyve ve sebze satışına önümüzdeki hafta başlayacağını açıkladı. NTV özel yayınında gençlerle buluşan Albayrak, “Ekonomi kimsenin oyuncağı değil, devlet gereğini yapar” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Seda Öğretir moderatörlüğünde “Gençler ile Buluşma Özel” ile NTV ekranlarında gençlerin sorularını yanıtladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarından satırbaşları;

(Sebze-meyve fiyatlarında artış) Bu sıçramanın sebeplerini analiz etmek lazım. Fikir sahibi olmak için önce bilgi sahibi olmak lazım. Antalya’daki fırtınadan kaynaklı bazı seralar zarar görmüş, piyasada ürün yok, ondan dolayı fiyatlar artıyor, bu sözler çok normal geliyor insana. Bir de bakıyorsunuz ki meselenin aslı öyle değil. Antalya’da fırtınadan zarar gören sera miktarı 2 bin dönüm, Antalya’da toplam hacim 50 bin dönüm. Türkiye’de ne kadarlık bir alana tekabül ediyor bu binde 8’lik bir alan

Bu ekosistemi kontrol eden paydaşların bir kısmı ekonomik saikle değil farkı saiklerle hareket edip, gerek stokçuluk, malı piyasaya sürmeden farklı yerleden alıp fiyatlarda oynama yönünden işleme girmişler. Bu da ocak ayının özelikle ikinci yarısından sonra çok fahiş artışları doğurmuştur. 5 liralık patlıcan 15 lira olmuş. Ülkede kıtlık olsa anlayacağız.

Devlet olarak biz büyükşehirlerimiz başta olmak üzere bu fahiş operasyonu yapan iradenin oluşturduğu fiyat artışlarını engellemek için üreticiden tüketiciye kadar bu zinciri maliyetini de yönetecek şeklide, bu çerçevede önümüzdeki hafta ilk etapta İstanbul’da 50, Ankara’da 30’dan fazla noktada başlayacak şekilde, hakiki değerinde olacak şekilde süreci başlatacağız.

.