BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ ; YSK YA YOĞUN BASKI !

Cumhur İttifakının ağır topları devletin manevi gücünü de kullanarak İstanbul seçimlerinin iptali için YSK üzerinde yoğun bir baskıya girişti.
Seçimlerden hemen sonra ”kazanmak için bir oy bile yeter” diyen Cumhur İttifakının küçük ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir hafta sonra ağız değiştirerek ”seçim sonuçları vicdanları da rahatlatmalı” şeklinde açıklama yaptı.
AKP Genel Başkanı da aynı şekilde” kazanmak için 15 bin oy yetmez İstanbul da seçimler tekrarlanmalıdır” demişti.
YSK YA YOĞUN BASKI
YSK, AKP’nin İstanbul için yaptığı ‘tüm oylar yeniden sayılsın’ itirazı üzerine toplandı. 14 saatlik toplantının ardından YSK, talebin reddedilmesine karar verdi.
YSK, İstanbul’un 31 ilçesinde oyların yeniden sayılması talebini reddetti. Yalnızca 51 sandıkta oyların yeniden sayılmasına karar verildi. Ret üzerine açıklama yapan Yavuz, “Bunca usulsüzlük ortadayken böyle bir karar verilmesi anlaşılır gibi değildir.” şeklinde iddiada bulunarak olağanüstü itiraz yöntemini kullanarak YSK’ye gideceklerini belirtti.
CHP’Lİ ERKEK: HUKUKEN İPTAL KARARININ ÇIKMASI MÜMKÜN DEĞİL!

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, AKP’nin seçimin iptalini isteyebileceğini ancak hukuken böyle bir kararın çıkmasının mümkün olmadığını vurgulayarak şunları kaydetti:

“YSK, 31 ilçede tüm oyların yeniden sayılması talebini reddetti. 21 ilçede toplam 51 sandık yeniden sayılacak çünkü bunların sayım döküm cetvelinde eksik imza olduğu için YSK haklı olarak yeniden sayılsın dedi. Ama bu sonucu etkileyecek bir durum değil. Bu sandıklar zaten yeniden sayılmıştı, sadece tekrar kontrol edilecek.

YSK kendi içtihadına uygun bir karar verdi. Keşke en baştan kendi içtihatlarının arkasında dursaydı ve fiilen yaratılan yeniden saymaya müsaade etmeseydi. Çünkü geçersiz oylara sandık başında itiraz etmemişseniz eğer sonradan yaptığınız itirazlar incelenemez ama maalesef fiilen bir durum yaratıldı. Ama maalesef fiilen seçim kurulları üzerinde bir baskı yaratıldı ama son noktayı koymak zorundaydı YSK. Türkiye’nin normalleşmesi lazım, doğru bir karardır.”

Olağanüstü itiraz diye bir yol var, AKP daha sonra seçimin iptalini de isteyebilir ama hukuken böyle bir iptal kararının çıkması mümkün değil çünkü YSK kendini reddetmiş olur. Bir kere hukuken kesinleşen konular üzerinde tartışma yapılamaz. Kesinleşen konuları tartışmaya açmak istiyor AKP, bu çok tehlikeli bir şey, bu demokrasiyi ve seçim güvenliğini yok eder.”