Kalp hastaları Aşırı Sıcaklarda daha dikkatli olmalı

Vücut ısısı arttığı zaman, ısıyı düşürmek için vücut yüzeyine yakın atardamarlar genişler ve kan dolaşımı artar. Ancak, bunun için kalbimizin daha hızlı çalışması gerekir. Bu da kalbimizin yükünün artması anlamına gelir. Aşırı sıcaklarda vücut ısısı düşürülemezse, sıcak yorgunluğu, hatta sıcak çarpması ortaya çıkabilir. Sıcak yorgunluğu ve çarpması sağlıklı kişilerde de olabilmekle birlikte, kalp hastalarında daha sık görülür. Çünkü, vücudun soğuması, ancak kalp hızının artışıyla mümkün olur. Kalp hastalarının kalbi bu duruma zor ayak uydurabilir. Sonuçta, sıcak yorgunluğu ve çarpması, örneğin kalp krizine neden olarak, kalp hastalarında ölümcül bile olabiliyor.
Vücut ısısını düşürmek için soğuk çorba
Sıcak havalarda vücut ısısının ayarlanabilmesi için vücut yüzeyine yakın atardamarların iç organlara nazaran daha çok kanlanması gerekir. Yemek yedikten sonra dolaşımdaki kanın önemli bir miktarı sindirim sistemiyle ilgili organların kanlanması için kullanılır. Bu nedenle, sıcak havalarda, sindirimi kolay olan gıdalar tüketilmeli ki dolaşımdaki kanın çoğu sindirim için kullanılmasın. Zeytinyağlı gıdalar, sebzeler ve meyvelerin sindirimini nispeten daha kolaydır. Bunun dışında, soğuk olarak hazırlanan ve tüketilen çorbalar da vücut ısının düşürülmesine katkıda bulunabilir. Pişirme usulü olarak da haşlama, buğulama ve ızgara yöntemleri tercih edin.
Ayran ve meyve suyunun tuz ile şeker miktarlarına dikkat

Vücut ısısının ayarlanması ve organlarımızın yeterince kanlanması için dolaşım sistemimizin de uygun şekilde sıvıyla desteklenmesi gerekir. Yeterli miktarda su içilmezse kalp daha hızlı ve güçlü atmak zorunda kalır. Bu da özellikle kalp hastalarında, kalbe ilave yük anlamına gelir. Bunun yanı sıra tansiyon düşüklüğü oluşabilir. Bu nedenle beynin kanlanması belirgin derecede azalırsa, bayılma görülebilir. Günlük su ihtiyacı kabaca şu formülle hesap edilebilir: Vücut ağırlığıx32 gram. Örneğin, 70 kg ağrılığındaki bir kişinin günlük su ihtiyacı (70×32 gram) 2.31 litredir. Sıvı ihtiyacını karşılamak için en ideal içecek su olmakla beraber, ayran ve taze sıkılmış meyve suları gibi içecekler de tercih edilebilir. Ancak, bunların miktarını belirlerken, ihtiva ettikleri tuz ve şeker miktarlarına mutlaka dikkat etmeli. Sıvı kaybını arttıracakları için çay, kahve ve alkol gibi içecekleri de mümkün olduğunca kısıtlanmalı.
Spor yaparken su içmek şart
Kalp hastaları yaz mevsiminde de mutlaka egzersiz yapmalılar. Ancak, dışarıda spor yapacaklarsa, bunu günün serin bir saatinde gerçekleştirmeleri gerekir. En iyisi ise evi, kapalı ve havalandırması iyi olan spor salonlarını veya spor yapılabilecek havuzları tercih etmektir. Özellikle sıcak havalarda spor esnasında su tüketilmesi de çok önemli. Kalp hastaları, bu noktalara dikkat etmezlerse, sıcak havalarda spor yaparken dolaşım sistemleri etkilenebilir ve bayılma, ritim bozukluğu ve kalp krizi gibi ciddi tablolar ortaya çıkabilir.
Aniden havuz veya denize atlamamalı
Sıcak havalarda uzun süre dış ortamda bulunup sonra aniden soğuk suya atlama (havuz, deniz vs.) sonucunda ölümcül ritim bozuklukları oluşabilir. Vücut ısısı arttığında vücut yüzeyine yakın atardamarlar genişler. Aniden soğuk suya atlandığında ise bu damarlar aniden büzüşür. Özellikle, vücut ısısıyla su ısısı arasındaki fark çok olduğunda, otonom sinir sistemi kan dolaşımını soğuk ortama göre ayarlayamaz ve bu nedenle ölümcül olabilecek ritim bozuklukları gelişebilir. Kalp hastalarında bu risk daha da yüksek olur. Bu nedenle suyun ısısına vücudu alıştıra alıştıra suya girmek gerekir. Özellikle kalp hastalarının, güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği saatlerde güneşlenmemeleri de çok önemli.
Evde ısı düzeyi 18-21 derece olmalı
Özellikle kalp hastalarının evlerinde en uygun ısı olan 18-21 dereceyi sağlayabilmeleri için mutlaka klimalardan faydalanmaları gerekir. Sıcak havalarda serin olan tatil yerleri (örn. yüksek rakımlı yerler) tercih edilmeli. Alışveriş için de nispeten daha serin olan alışveriş merkezlerine gidilmeli.

İlaçlar mutlaka hekimin kontrolü altında alınmalı
Diüretik ve beta blokör özelliğe sahip ilaçlar mutlaka doktor bilgisi dahilinde kullanılmalı. Sıcak havalarda sodyum ile potasyum gibi su ve elektrolitlerin kaybı fazla olur. Diüretik adı verilen idrar söktürücü ilaçlar da su ve elektrolit kaybına neden olur. Dolayısıyla, yaz aylarında diüretik kullanan hastalarda su ve elektrolit kaybı aşırıya kaçabilir. Bu da, dolaşımı olumsuz bir biçimde etkileyeceği için vücut ısısının korunmasını zorlaştırır. Ayrıca, kalp kasının ve diğer kasların işlevi için gerekli olan elektrolitlerin aşırı miktarda azalması sonucunda, sırasıyla, kalp ritim bozuklukları ve kas krampları görülebilir. Beta blokör adı verilen ve kalbin hızlanmasıyla güçlü kasılmasını engelleyen ilaçlar da dolaşım üzerindeki etkileri nedeniyle vücut ısı ayarını bozabilir. Bu nedenle ilaçlar mutlaka hekim kontrolünde alınmalı, sıcak havalarda su ve elektrolit kaybını önlemek amacıyla bol su içilmeli ve elektrolit kaybının durumuna göre potasyumdan zengin meyveler tüketilmeli.