Kaz Dağları’ndaki biyoçeşitlilik korunacak..

5 milyon doları,Küresel Çevre Fonu(GEF) kaynaklarından sağlanıyor..

30 milyon dolarlık yeni projeyle,Kaz
Dağları’ndaki biyoçeşitlilik korunacak….

Haber:Halim UTLU

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), T.C Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün paydaşlığında düzenlenen ve 180.000 hektarlık bir alanda uygulanacak olan yeni “Kaz Dağlarında Biyoçeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Orman Yönetimi’’Projesinin,son şeklinin kararlaştırıldığı çalıştay, Balıkesir Edremit’te 16-17 Mayıs 2019 tarihlerinde yapıldı..
“Kaz Dağlarında Biyoçeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Orman Yönetimi “Projesi, Kaz Dağlarında biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir orman yönetimi ile çevresel ve sosyo-ekonomik kazanımların iyileştirilmesini amaçlıyor.

Projenin,5 milyon dolarını, Küresel Çevre Fonu(GEF) karşılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ortaklığında, toplamda 48 ay içerisinde uygulanması beklenen projenin toplam bütçesi, yaklaşık 30 milyon dolar olarak belirlendi. Bunun 5 milyon doları, Küresel Çevre Fonu(GEF) kaynaklarından sağlanıyor.. Proje,Kaz Dağları çevresinde yaklaşık 35.000 hektarı korunan alan ve 150.000 hektarı orman arazisi olan, toplamda 180.000 hektarlık bir alanda uygulanacak.

Kaz Dağları Milli Parkı, en önemli milli parklardan

“Kaz Dağlarında Biyoçeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Orman Yönetimi “Proje Çalıştayının açılışında konuşan, Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Orman Bölge Müdür Vekili Hakan Mumcuoğlu, Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nün, 5 ilde faaliyet gösterdiğini ve Balıkesir ili Edremit ilçesinin, en önemli milli parklardan biri olan Kaz Dağları Milli Parkı Projesi için, bir araya gelmiş olmaktan, mutluluk duyduğunu ifade etti. Proje katılımcılarının değerli katkılarıyla, Kazdağları’nın öneminin vurgulanacağına dikkat çekti.

Projenin son hali, Küresel Çevre Fonu’na (GEF) iletilecek

Orman Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik de, projenin hazırlanması için gösterdiği çabadan dolayı FAO’ya teşekkür etti. Projenin en yakın zamanda uygulamaya geçeceğini, uygulayıcıların, STK temsilcilerinin ve akademisyenlerin katkılarıyla, bu toplantıda alınan görüş ve öneriler doğrultusunda, projenin nihai halinin Küresel Çevre Fonu’na (GEF) iletileceğini açıkladı.Çelik,
topraktaki bitki türlerinin korunmasının, biyoçeşitliliğimizin farkına varılmasının ve canlılara sahip çıkılmasının gerekliliğini özetledi.

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Selışık, GEF hakkında bilgi verdi

İklim değişikliğinin, tarım ve orman alanlarındaki etkilerinin çok önemli olduğunu, küresel anlamda sera gazlarının olumsuz etkileri ve azaltılmasıyla ilgili kaynak oluşturulduğunu, Küresel Çevre Fonu’nun(GEF), bunlara katkı vermek için kurulmuş bir fon olduğunu söyleyen FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, bu alanlarda ülkelerin de eş finansman desteği vermesinin beklendiğini, ülkelerin projeleri sahiplenmesi ve sonuç odaklı bir yönetim anlayışının gerekliliğine vurgu yaptı.

Kaz Dağları’ndaki değerlerin korunması için neler yapılabilir?

“Kaz Dağları’nda Biyoçeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Orman Yönetimi “Proje Çalıştayı,
1- Proje alanı ile ilgili temel paydaşlar ve paydaşların yetki ve sorumlulukları nelerdir?
2- Kaz Dağları’nın doğal, kültürel ve arkeolojik değerlerinin korunması için neler yapılabilir?
3-Sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi için, gerçekleştirilmesi düşünülen aktiviteler nelerdir?
4- Kaz Dağları’nın doğal, kültürel ve arkeolojik değerler konusunda farkındalık oluşturmak için neler yapılabilir?
5- Proje alanındaki alternatif gelir getirici faaliyetler ve bu faaliyetler nasıl geliştirilebilir?
sorularının, Tarım ve Orman Bakanlığı,sivil toplum kuruluşları,yerel temsilciler ve akademisyenlerin konuşma ve tartışmaları ile son buldu.

Küresel Çevre Fonu(GEF), neler yapıyor?

Birleşmiş Milletler Türkiye’de, Küresel Çevre Fonu (GEF) altında finanse edilen projeler, biyoçeşitlilik, arazi bozulumu, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltımı gibi konular üzerinde yoğunlaşıyor. Ormanlar, yaylalar ve tarımsal alanların odak noktasında olduğu projeler arasında, kuraklıktan etkilenen Konya Havzası (5.75 milyon $), Şanlıurfa’nın hassas bozkır ekosistemleri (2.3 milyon $) ve Marmara Bölgesi’ndeki orman alanlarının sürdürülebilir yönetimi (4.6 milyon $) yer alıyor.
Türkiye’deki bu değişik ve önemli projeler,halen uygulanıyor ve zaman zaman UNIC Ankara (BM Enformasyon Merkezi) tarafından, kamu oyuna ve basına bilgilendirme yapılıyor…