Askerlik 6 aya indi,isteyen BEDELLİ olabilecek

Askerlik süresini altı aya indiren, bedelli askerlik uygulamasını kalıcı hale getiren yeni ‘askerlik sistemi’ kanun teklifi, Meclis’te kabul edilerek yasalaştı. Yeni ‘Askeralma Kanunu’, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından aynı gün onaylanarak yürürlüğe girdi

Uzun zamandır kamu oyunda tartışılan ve TBMM de yasalaşan yeni ‘Askeralma Kanunu’, askerlik hizmetinin yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilmesini öngörüyor. Hizmet süresi, erbaş ve erler için altı ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olarak belirlendi.

Kanun, yükümlülük esasına göre silah altına alınacakların yoklama, sınıflandırma, celp, sevk, erteleme, muafiyet, muvazzaflık, cezalı yükümlülere yapılacak işlemler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) çeşitli statülerde görev yaparken ayrılan personel dahil olmak üzere yedeklik dönemleriyle TSK’ye çeşitli statülerde katılan personelin askerlik yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılması ve bunlardan askerlik hizmetini tamamlamamış bulunanların işlemlerine ilişkin esas ve usulleri yeniden düzenliyor.

Yeni askerlik sisteminde ‘yedek astsubay’ sınıfı getirildi. Yedek astsubay adayları, öğreniminin ardından ‘astsubay astçavuş’ olarak atandıktan sonra yedek astsubay olarak görev yapabilecek.