SALDA GÖLÜ NDE DOĞA KATLİAMINA HAYIR

Change.org

Türkiye’nin Maldivleri olarak adlandırılan Salda Gölü, Millet Bahçesi Projesi için 31 Temmuz’da TOKİ’de ihaleye çıkıyor. Change.org’da kampanya başlatan Mehmet Göker, Salda Gölü çevresinde olacak olan herhangi bir yapılaşmanın doğa katliamına neden olacağını söylüyor.
Gökerin başlattığı ve şu ana kadar 47.304 imzanın toplandığı kampanyada şu görüşlere yer verildi.
Burdur’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Yeşilova ilçemizdeki Salda Gölü’nde 300 bin metrekarelik bir alanda Millet Bahçesi inşa edileceğini açıklamıştır.

Söz konusu projesi çerçevesinde bölgeye gelen vatandaşlarımızın bungalov evler ve kafeteryalarda dinlenmesi, yürüyüş yollarında gezmesini sağlayacak çalışmayı da bu proje içinde yapacaklarını söyleyen Sayın Bakan, 44 kilometrekare olan göl yüzeyiyle birlikte 295 kilometrekarenin korunmuş olacağını belirtmiştir.

Bilindiği üzere, Mars yüzeyinde bulunan toprak yapısıyla benzer özellikler taşıyan Salda Gölü’müz, bembeyaz kumsallarıyla birlikte benzersiz bir görsel şölen oluşturmakta ve adeta Maldiv Adalarına benzetilmektedir.

Dünya üzerinde Mars yüzeyine benzer 2 bölgeden (diğeri Kanada’da) biri olan Salda Gölü, akademik çalışmalara konu edildiği için mutlaka koruma alanı ilan edilmeli ve çevresinde yapılaşma olmasına kesinlikle müsaade edilmemelidir.

Diğer taraftan, önümüzde Uzungöl gibi çok kötü bir örnek bulunmaktadır. Türkiye’nin en güzel doğa harikalarından biri olan Trabzon ilinin simgesi Uzungöl’ün çevresindeki yapılaşma nedeniyle nasıl kirlendiği ve manzarasının yok olduğu herkesin malumudur. Salda Göl’ünün çevresinde yapılacak olan bir yapılaşma gölün tüm orijinalitesini ve doğal yapısını bozacaktır.

Salda Gölü çevresinde olacak olan herhangi bir yapılaşma doğa katliamına yol açmakla eşdeğerdir. Millet Bahçesi adı altında yapılması planlanan proje derhal durdurulmalıdır.

Salda Gölü’ne ihanet eden ve gölümüze göz diken bu tarz projelere karşı mücadelemiz her zaman ve her platformda sürecektir.