AB den Türkiye ‘ye SONDAJ yaptırımı

AB, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama faaliyetleri nedeniyle yaptırım kararı aldı. Ancak kararın açıklanması, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle ertelendi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB’nin Türkiye ile ilgili aldığı yaptırım kararlarına ilişkin ”Yaptırımların çok da ciddiye alınmasına gerek yok. Bunlar Rumları tatmin etmeye yöneliktir” dedi.

DW Türkçe’nin ‘son dakika’ notuyla geçtiği habere göre karar AB’den aktarılan kaynaklarda kesinti ve AB ile Türkiye arasındaki Kapsamlı Hava Taşımacılık Anlaşması müzakerelerinin durdurulmasını kapsıyor.

Euractiv’in bazı AB yetkilileri ve diplomatlarına dayanarak verdiği haberde de ‘sondaj yaptırımları’nın açıklanmasının, Ankara’dan ’15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Buluşması’ töreni dolayısıyla gelen talepler göz önüne alınarak birkaç saat ertelendiği belirtildi.

Habere göre karar AB’nin 146 milyon avroluk yardımı kesmesini, Avrupa Yatırım Bankası’nın (EIB) faaliyetlerini dondurmasını, havacılık anlaşması kapsamındaki işbirliğinin durdurulmasını ve yüksek düzeydeki AB-Türkiye diyalogunun iptal edilmesini öngörüyor.