AYM:Akademisyenlerin bildirisi suç oluşturmaz

Anayasa Mahkemesi, “barış bildirisi” olarak adlandırılan metne imza atan akademisyenlerin yaptığı bireysel başvuruda hak ihlali kararı verdi. Akademisyenler KHK’larla üniversitelerden ihraç edilmişti.

Anayasa Mahkemesi, 2016’daki ‘barış bildirisine’ imza atan akademisyenlerin bireysel başvurusunda ‘hak ihlali’ kararı verdi.

2016’nın Ocak ayında “Barış için Akademisyenler” adı verilen 1128 akademisyen tarafından bir bildiri yayımlanmış, bildiride Sur, Cizre ve Silopi başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar sırasında yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekilmişti. “Bu suça ortak olmayacağız” adlı bildiriye imza atanları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan çok sert sözlerle eleştirmişti.
Çok sayıda akademisyen, 2016’daki çatışma süreç devam ederken doğu ve güneydoğu kentlerindeki operasyonların durdurulmasını talep etmişti. Daha sonra birçok akademisyen KHK’larla ihraç edilirken, birçoğuna da ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla cezalar verilmişti.

Ülke genelinde imzacı akademisyenlerden bazıları “terör örgütü propagandası”ndan gözaltına alınmış, bazıları da KHK’larla üniversitelerden ihraç edilmişti.

Karar, ’emsal’ olacak

AYM’nin ‘hak ihlali’ kararı verdiği akademisyenlerden Canan Özbey’in avukatı Aslı Kazan, BBC Türkçe’ye, kararın diğer akademisyenler için de ’emsal’ oluşturacağını söyledi. Kazan, bu kararın ‘ceza almış, davası süren ya da hâlâ soruşturma aşamasında olan tüm barış akademisyenleri için’ emsal olacağını şu sözlerle ifade etti: “Uzun süredir çok ciddi mağduriyetler yaşanıyordu. İmza attığı için sözleşmesi yenilenmeyen akademisyenler intihar etti. Sadece barış çağrısı yapan bir metni imzalamışlardı ve daha en başında ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekiyordu. Dolayısıyla bu kararı çok sevindirici buluyorum. Davası süren, ceza almış ya da hükmün açıklanması geri bırakılan diğer barış akademisyenleri için de emsal olacak.”

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

AYM’nin bugün verdiği hak ihlali kararı, akademisyen yargılamaları kapsamında kalan bütün dosyaları etkileyecek. Kesinleşmiş cezalar için yeniden yargılama yolunun açılması, istinaf aşamasında olanlar için bozma kararı verilmesi, devam eden davalar için de beraat kararları söz konusu olabilecek.