‘Başarı cezalandırılıyor’

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, yedi yıl önce attığı tweetlerden dolayı 17 yılla yargılandığı davada yaptığı savunmada, “Bu dava bir cezalandırma davasıdır. İstanbul’u yeniden halka vermek üzere yola çıkmış bir il başkanını cezalandırma davası” dedi. Dava 6 Eylül’e ertelendi.

Çağlayan Adliyesi 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Kaftancıoğlu, “Bu dava, muktedire göre şekillenen yargı sisteminin, suçu ve suçluyu iktidar karşıtı olup olmamaya göre tanımlayan bir hukuki anlayışın sonucudur. Bu anlayış emin olun bizler kadar sizleri de mağdur etmektedir” diye konuştu.

‘Başarı cezalandırılıyor’

Bir insan hakları savunucusu, bir siyasetçi, bir vatandaş olarak toplumsal olaylar karşısında düşüncelerini ifade etmesinin en temel hak ve görevi olduğunu söyleyen CHP il başkan şöyle devam etti: “O anın acı gerçekliği nedeniyle söylenilen yüzlerce binlerce söz içinden ta yedi yıl geriye giderek cımbızla seçilen sözler üzerinden yapılan suçlamalar, bir başarının cezalandırılmasından başka bir şey değildir O yıllarda 140 karaktere sığdırılan sözlere bakarak kişiler, fikirler hakkında yorum yapmak bile mümkün olamayacakken yargılama hem de ağır cezada yargılamanın takdirini yine sizlere bırakıyorum.”

‘Bir siyasetçinin yargılanmasını talep etmek hakaret değildir’

Kaftancıoğlu, cumhurbaşkanının tweetleri nedeniyle herhangi bir zarar gördüğünün ve siyasi kimliğinin veya kariyerinin etkilendiğinin söylenemeyeceğini ifade etti: “Cumhurbaşkanı olan kişi aynı zamanda bir siyasi partinin de genel başkanıdır. AKP genel başkanına yönelik siyasi eleştiriler dahi cumhurbaşkanına hakaret kapsamına sokularak hukuksuz bir süreç işletilmektedir. Ayrıca bir siyasetçinin yargılanmasını talep etmek de bir hakaret değildir.”

Fetullah Gülen’e meczup demiş olmam kimleri ve neden rahatsız etmiş olabilir?

1981 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakultesi Psikiyatri bölümünde Fethullah Gülen’e psikotik bozukluk tanısı konulduğunu söyleyen Kaftancıoğlu, “İktidar mensuplarının ‘hocaefendi’ diyerek el etek öpmek için randevu sırasına girdikleri, devletin bütün kaynakları peşkeş çektikleri bir dönemde Fetullah Gülen’e meczup demiş olmam kimleri ve neden rahatsız etmiş olabilir?” dedi.

Darbeye giden yolun taşlarını döşeyenler de hesap vermelidir

Darbelerle yüzleşmenin, sebepleri ve sonuçlarıyla birlikte değerlendirmeyi, kim sebep olduysa yargılanmasını sağlamayı gerektirdiğini söyleyen CHP il başkanı, “Darbeye giden yolun taşlarını döşeyenler de, darbeyi gerçekleştirenler de, darbe hukukunu işletenler de suçludur, sorumludur ve hukuk karşısında hesap vermelidir” dedi.

Kaftancıoğlu, darbe girişiminde ölen ya da yaralanan insanları mahkemede politik çıkarlara alet etmenin içini acıttığını da söyledi: “Bu darbe ‘Bize allahın bir lütfu diyerek’ ya da tarafımızdan yapılan tüm uyarılara rağmen ‘darbeye giden yolun taşlarını döşeyerek’ ya da darbe girişiminde ölen ya da yaralanan sayısız masum insanı üzülerek ve içim acıyarak söylüyorum bu mahkeme salonunda olduğu gibi ‘politik çıkarlarına alet ederek’ üstesinden gelinecek bir şey değildir.”

Canan Kaftancıoğlu’nun savunmasından diğer satırbaşları şöyle:

Bu suç başlığına konu edilen tweetler, o yıllarda ki takipçi sayım, beğeni ve paylaşımlar dikkate alındığında söz konusu dönemde maksimum 20-30 kişiye ulaşmışken bu paylaşımlarım nedeniyle kamu güvenliğini açık, mevcut ve yakın tehlike yaratacak şekilde bozduğuma dair hangi somut olgu ve olay gerçekleşmiştir?
Bu söylemlerimin tamamı ifade özgürlüğü kapsamı altındadır. 20 yıl önce okuduğu bir şiir sebebiyle cezaevine gönderilen Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade özgürlüğü hakkı nasıl savunulduysa bugün de benim ifade özgürlüğü hakkım savunulmalı.
Cumhuriyet Halk Partisi’ni kamuoyunda itibarsızlaştırmak, CHP kurumsal kimliğini ve şahsımı terör örgütleriyle birlikte anılmasını sağlamaya dönük tamamı ile kötü niyetli bir adli mühendislik çalışması olmuştur.
Heykeli dikileceği söylenen savcılar vardı. Bugün nerede? Hatırlayın. Kumpas davalarında hukuka göre değil aldıkları emir ve talimatlara göre karar veren hakimler vardı. Bugün nerede? Hatırlayın.