Dijital dönüşüm hızına yetişilemiyor!

Dijital dönüşüm hızına yetişilemiyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yazılı medya istatistiklerine göre 2018 yılında basılı yayın sayısında azalma yaşandığı görüldü. Raporda, 2018 yılında yayımlanan gazete ve dergilerin sayısı 2017’ye göre yüzde 2,6 azalarak 5 bin 962 oldu. Bu yayınların yüzde 58,7’sini ise dergiler oluşturdu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Union Ankara Ajans Başkanı İrfan Erkmen, 2019 yılında da yazılı basında yer alan yayın sayısında fark edilir bir azalma olacağını öngördüklerini belirtti.

Anlık haber kaynağı olması dışında artık arama motorları herhangi bir ürün ya da hizmet almak isteyen tüketicilerin de ilk durakları haline geldi diye belirten İrfan Erkmen, “Sosyal medya araçları da tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını değiştirmeye devam ediyor!” ifadesinde bulundu. Trendleri belirleyen mecraların hızına günümüzde yetişmenin zor olduğunu dile getiren Erkmen, “Değişim bu denli süratli olunca, yazılı basın özellikle tüketici nezdinde konvensiyonel mecralar olarak kalıyor” dedi.

2018 yılı resmi verilerine bakıldığında, yaklaşık 82 milyon nüfusa sahip ülkemizde;

Nüfusun %72’sini oluşturan 59 milyon internet kullanıcısı
Nüfusun %63’ünü oluşturan 52 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı
Nüfusun %53’ünü oluşturan 44 milyon aktif mobil sosyal medya kullanıcısı bulunuyor.
Bu rakamlar dijital dünyanın artık nüfus üzerinde ne kadar etkin olduğunu ortaya koyarken, sektöre yön veren profesyonellerin de buralarda olma zorunluluğunu gözler önüne seriyor. Ülkemizde, bir kişi günde ortalama 2 saat 46 dakika sosyal medya platformlarında zaman geçiriyor. Pazar sahipleri de hedef kitlesine ulaşmak için doğal olarak dijital kanallarda olmayı tercih ediyor. Ülkemizin internet kullanıcı sayısına baktığımızda; son birkaç yıldan bu yana bireysel ve mobil internet abone sayısında kayda değer bir büyüme sergilediğimizi görüyoruz. Bu durum e-kanallarla yapılan alışverişler yeni norm olarak -özellikle mobil- vasıtasıyla her geçen gün gücünü katlarken; sosyal medya mecralarının tüketicinin alışveriş kararındaki etkinliğini giderek arttırıyor.

Tüketici için tercih edilme noktasında ‘hız’ çok önemli

Bununla birlikte, dünyadaki gelişmelere benzer olarak, Türkiye’de de dijital para, araçtan inmeden yakıt ödeme gibi uygulamalar başta olmak üzere, gelişmiş ödeme yöntemleri gün geçtikçe tüketiciler tarafından daha çok kullanılmaya başlandı. Union Ankara Dijital Ajans Başkanı İrfan Erkmen, “Diğer taraftan bu gelişimin sürdürülebilmesi için bazı alanlarda değişim yapılması gerekliliği doğdu. Lojistik hizmetlerinin e-ticaret müşteri deneyimine odaklanacak şekilde dönüştürülmesi, Kişisel Verilerin Korunması Kanun’una uygun hareket edildiğinin şeffaf bir şekilde ortaya konulması, kullanıcı deneyimlerini göz önüne alarak tüm dijital alanların revize edilmesi gibi konularda ileri seviyede gayret gösterilmesi gerekliliği gibi…” diyor.

İrfan Erkmen, “Genel olarak değerlendirildiğinde ise, dünya dijital satın alma alışkanlıkları konusunda her geçen gün ilerleme kaydetmektedir ve kullanıcılar da bu yaklaşıma ayak uydurmaktadır. Dünya ülkelerini analiz ettiğimizde ülke olarak biz de bu değişime hızlı ayak uyduranlar arasında yer alıyoruz. Dolayısı ile dünyanın dijitalleşme hızını ticari olarak da yakalayacağımızı öngörmek kaçınılmaz olur. Bu sebeple de ülke olarak, sektör olarak ve firma olarak dönüşüme hazır olmakta fayda olduğunu düşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

İrfan ERKMEN / Union İstanbul Ankara Ajans Başkanı