Hafter Haydudu kaşınıyor

Libya’nın doğusuna hakim Halife Hafter’e bağlı güçler, hükümetin kontrolündeki Trablus’ta havalimanında park halinde olan Türkiye’ye ait insansız hava aracını (İHA) vurdu.

Türkiye’nin General Halife Hafter’e bağlı birliklere karşı kullanılmak üzere BMC üretimi ‘Kirpi’ adı verilen zırhlı araç ve ağır silah gönderdiği ortaya çıkmıştı.
Hafter’e bağlı güçler dünkü açıklamalarında İHA’nın Mitiga havalimanında vurulduğunu ve Ajdabiya kentinde iki Türk vatandaşının tutuklandığını bildirdi.

Ankara dün Hafter’e bağlı güçlerin altı Türk vatandaşını alıkoyduğunu, derhal serbest bırakılmamaları halinde Haftar’a bağlı unsurların ‘meşru hedef’ haline geleceğini açıklamıştı.

Türkiye, Libya’nın başkenti Trablus merkezli uluslararası olarak kabul görmüş hükümeti destekliyor. Trablus hükümeti çarşamba günü üç ay önce kenti ele geçirmek için taarruz başlatan Hafter’e bağlı güçleri püskürtmüştü.

Hafter’e bağlı güçler cuma günü Türkiye ile tüm ilişkilerin kesildiğini açıklamış ve Türk gemi ve uçaklarının Libya’ya girişine izin verilmeyeceğini bildirmişti.

Savunma Bakanı Hulusi Akar, pazar günü, “Bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmaya devam ederken hasmane tutum veya saldırıların bedeli çok ağır olacak, en etkili ve şiddetli şekilde mukabele edilecektir. Tarafımıza yöneltilebilecek her türlü tehdit ve düşmanca hareketlere karşı tedbirimizi aldığımız bilinmelidir” demişti.