Trump ‘a göre S-400 olayında ABD de suçlu….

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasına karşılık F-35 uçaklarının satışına izin verilmemesinin, ‘Adil bir durum olmadığını’ söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Türkiye’nin S-400 sistemleri almasıyla ilgili kabine toplantısında konuşan Trump, “Doğrusunu söylemek gerekirse karmaşık bir durum. Rus sistemi satın almaları sebebiyle şimdi milyarlarca dolarlık uçak satmamıza izin verilmiyor. Bu adil bir durum değil” dedi.

Trump’ın kabine toplantısında Türkiye ile yaşanan S-400 krizine değindiği konuşması şöyle: “Türkiye ile görüşüyoruz. Doğrusunu söylemek gerekirse karmaşık bir durum. Obama yönetimi Patriot sistemlerini satmadı. Türkiye’nin savunması için bu sistemlere ihtiyacı vardı ama hiçbir şekilde satmadılar. Türkiye almak için çok uğraştı. Bu uzun süre devam etti. Patriot kadar iyi olmayan ama benzer bir sistemi Rusya’dan satın almak zorunda kalacaklarını anlayınca, bir anda herkes ‘Tamam o zaman size Patriot satalım’ dedi. Ama Türkiye anlaşmayı imzalamış ve buradan almalarına aptalca bir şekilde izin verilmeyen füze sistemi için Rusya’ya çok para ödemişti.”

Trump, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması ve Türkiye’ye F-35 savaş uçakları teslimatının yapılmaması konusunda da şöyle dedi: “Türkiye 100’den fazla F-35 uçağı sipariş etti. Daha da fazlasını sipariş etmeyi planlıyor. Ama Rus yapımı bir füze sistemi olduğu için, 100’ün üzerinde uçağı almaları yasak.”