Erdoğan-Putin görüşmesi de İdlib’ te süküneti sağlayamadı

Suriye hükümetine bağlı güçlerin İdlib’deki Türk gözlem noktası yakınlarına hava saldırısı düzenlendiği bildirildi.

Türkiye’nin 10’uncu gözlem noktası yakınına yapılan saldırıya ilişkin görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.
Reuters ajansına bilgi veren üst düzey Türk askeri bir kaynak, gözlem noktasına yaklaşık 500 metre mesafede Suriye hükümet güçleri ile muhalifler arasında şiddetli çatışmaların olduğunu söyledi.

Kaynak, “Ancak çatışma çok yakında ve şiddetli. Suriye güçleri muhaliflerin mevzilerini bombaladı” dedi.

Hava saldırısının Türk mevzilerini hedef alıp almadığını haber anında belirlenememiş olsa da, Türk askerlerine zarar gelmediği bildirildi.

Türkiye, Rusya ve İran ile iki yıl önce yaptığı anlaşma çerçevesinde İdlib vilayetinin etrafında 12 gözlem noktası kurmuştu.

MUHALİFLER ATAKTA
Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki bölgeye hava saldırılarını izleyen yerel aktivistler Hama ile İdlib vilayeti sınırında bulunan Şer Mağar köyünde bulunan Türk gözlem noktası yakınlarına hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi.

Aktivistlerin paylaştığı fotoğraflarda kırsal bölgeden gri dumanlar yükseldiği görülüyordu.
Suriyeli muhaliflerin, Suriye ordusunun İdlib’i geri almak için ilerlemesine karşı geniş çaplı bir saldırı başlattığı bildirildi.

Reuters ajansının haberine göre muhaliflerin bu karşı saldırısı, Suriye’nin geçen hafta Rus kara birliklerinin yardımıyla ele geçirdiği Han Şeyhun’dan, bu bölgenin kuzeyinde yer alan, muhaliflerin kontrolündeki Maarat el-Numan’a doğru ilerleyişine son vermeyi amaçlıyor.

Suriye ordusununun İdlib’in güneyinde Maarat el-Numan’ı alarak, İdlib’de muhaliflerin kontrolündeki yoğun nüfuslu bölümlere ulaşabileceği belirtiliyor.

Türkiye destekli Ulusal Kurtuluş Cephesi (NLF) koalisyonu sözcüsü Naji Mustafa, muhaliflerin başlattığı karşı harekat ile ilgili, “Ordunun harekete geçtiği bölgeleri hedef alan operasyonlar başlattık ve ağır ekipman ve can kaybı verdirdik” diye konuştu.

Feylak Şam grubunun komutanı Ebu Kutada el-Şami ise Reuters’a yaptığı açıklamada “Düzinelerce Esad (savaşçısı) öldürdük” dedi.kAYNAK:dİKEN.COM.