2. ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ZİRVESİ 2019…

2. ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ZİRVESİ 2019…

Halim UTLU

Ülkemizde coğrafi işaretler konusundaki en prestijli, en değerli ve en kapsamlı organizasyon olan “II. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”, 19-20-21 Eylül 2019 tarihlerinde, Ankara Ticaret Odası Congresium International Convention & Exhibiton Center’da yapılıyor.
Türkiye coğrafyasına ait ürünlerin bir markaya dönüşmesine katkı sağlayarak, ülkemizin coğrafi işaretli ürün potansiyelini harekete geçirmeyi ve bu yolla büyüyen uluslararası ticaretten yararlanmasına ve kırsal kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamayı amaçlayan Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nin, bu yılki teması da “Anadolu’dan Dünyaya’’ olarak ilan edildi..
3 bakan Zirve’de konuşacak
Dünyada yapılan araştırmalar, Coğrafi İşaretli Ürünlerin, dünyada yaklaşık 200 milyar doları aşan bir pazar büyüklüğüne sahip olduğunu gösteriyor.
Bu arada açıklanan programa göre; ilk gün Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli,Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Eroğan’ın eşi Emine Erdoğan, kısa bir konuşma yapacak.
Son gün ve son oturumda ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar,
Altındağ Belediye Başkanı Doç.Dr. Asım Balcı ve Kalecik Belediye Başkanı Dr. Duhan Kalkan’ın da konuşmaları yer alıyor.
Zirve’nin hedefleri neler ?
Zirve’nin hedefleri ise şöyle belirlendi;
Coğrafi işaretlerin ekonomik, sosyal ve kültürel getirileri konusunda farkındalık yaratmak,
Gelecek dönemlerde gerçekleştirilecek uluslararası organizasyonlar için altyapı oluşturmak,
Dünya ile uyum için bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmak,
Üreticiler/satıcılar ile yerel, ulusal ve uluslararası alıcıları bir araya getirerek, Türkiye’nin coğrafi işaretlerinin uluslararası düzeyde tanıtımını yapmak ve yerel ürünlerin ticarileştirilmesine yönelik işbirliği platformları oluşturmak,
Uluslararası Coğrafi İşaretler Zirvesi, sadece bir “Konferans Programı” veya bir “Fuar” değil. Zirve’nin, Türkiye’de tarım veya el sanatları ürünlerine yönelik gerçekleştirilen organizasyonlardan en önemli farkı, bir yandan coğrafi işaretlerin tanıtımı ve ticarileşmesine zemin hazırlarken, diğer taraftan coğrafi işaretler alanında önemli bir öğrenme platformu olması..
Coğrafi İşaret nedir?
Tanımlamaya göre Coğrafi İşaretler; “Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri yönünden, kökeninin bulunduğu yöre, alan, bölge, ya da ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir.”.Belirli bir yöreyle özdeşleşmiş bu eşsiz ürünleri belirleyen temel nitelikler, tipik ve kaliteli ürünler olmaları ve belli bir bilinirliğe ve üne sahip bulunmaları.
Bir fikri mülkiyet hakkı ve resmi bir kalite işareti olan “Coğrafi İşaret” ürüne pazarlama gücü katıyor. Coğrafi işaret tescil ile koruma altına alınan “Çorum Leblebisi”, “Isparta Halısı”, “Afyon Kaymağı” gibi ibareler, belirli bir kalitenin işareti haline geliyor.
Coğrafi işaret, “Sizin oraların nesi meşhur?” sorusunun yanıtı
Coğrafi işaret, tam anlamıyla “Sizin oraların nesi meşhur?” sorusunun yanıtı…Coğrafi işaretler, belirgin bir ürünün kaynağını göstermesi bakımından, yöresel nitelikte olup, yerel çekicilikleri bünyesinde barındırmakta ve geleneksel değerleri ilgi odağı haline getirmekte… Kültür mirası olarak da değerlendirilen coğrafi işarete sahip ürünler, bu yönüyle yöresel ürünleri turistik bir değere dönüştürme potansiyeli de taşıyor.
Günümüzün alternatif turizm arayışları çerçevesinde, değişen turizm talebine cevap verebilecek yöresel ürünlerin, turistlere sunulmasını ve bu ürünlerin koruma altına alınmasını sağlıyor.
Uluslararası kuruluşlar ve kooperatif temsilcileri katılıyor
Benzer organizasyonlardan farklı olarak Konferans Programı, Eğitim Kampları, Coğrafi İşaretler Fuarı, B2B toplantıları (ikili iş görüşmeleri) ve daha birçok etkinliği bir arada bünyesinde barındıran Zirve, katılımcılara coğrafi işaretler alanında, daha fazla bilgi ve deneyim edinme, son gelişmeleri anlama, network ve ticari ilişkiler geliştirme gibi, çok yönlü avantajlar sağlıyor..
Zirvenin katılımcıları da; Ticaret ve Sanayi Odaları ve Borsaları Temsilcileri, Üreticiler ve Üretici Birlikleri Temsilcileri, Patent ve Marka Vekilleri, HORECA Sektör Temsilcileri, Uluslararası Kuruluşlar ve Kooperatif Temsilcileri…
Zirve’de, Coğrafi İşaretler ve Yöresel Ürünler ile ilgili üreticiler, paydaşlar, Türk ve yabancı perakende ve HORECA sektörü temsilcileri ile uluslararası organizasyonlar stant açıyor.
1. Zirve 2017 yapıldı
Diğer yandan 2017’de düzenlenen 1. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi, 15 bini aşkın kişinin katılımı ile ülkemizde
konusunda gerçekleştirilen en yüksek katılımlı organizasyon oldu..Zirvenin konferans programına, ulusal ve uluslararası uzmanlardan oluşan 42 konuşmacı, 30 oturumda Coğrafi İşaretli Ürünler ile ilgili bilgilendirici konuşmalar yaptı..
Zirve, 180 stantta ülkemizin 7 bölgesinden yerel ürünlerin sergilendiği fuar alanıyla, ilk defa coğrafi işaretli ürünlerin ticarileşmesine yönelik bir organizasyon olma özelliğine sahip oldu.
Zirve esnasında üreticiler 200’ü aşkın ikili iş görüşmesi yapma fırsatı buldu. Zirve sonunda, Türkiye’deki Coğrafi İşaretli Ürünlerin sorunları ve çözüm önerilerini içeren bir manifesto yayınlandı.
Ankara Simidi, Döneri, Tavası ve Erkeç Pastırması tescillendi
Ankara Ticaret Odası(ATO); Ankara Simidi, Ankara Döneri, Ankara Tavası ve Erkeç Pastırması olmak üzere, ilin çok kıymetli 4 ürünü için, coğrafi işaret tescili almış bulunuyor.Başvurusu yapılan 5.ürün olan Ankara Tiftiği için de, çalışmalarını sürdüren ATO Başkanı Gürsel Baran,” İlk zirveyle Türkiye’nin tam ortasında yer alan Başkent Ankara’nın, Kars’tan Uşak’a, Kırklareli’nden Siirt’e, Türkiye’nin 7 bölgesindeki ürünlerin, dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç edilmesi için, bir üs olabileceğini ortaya koydu. Oda olarak, konuya verdiğimiz önem ve gayretlerimizle Ankara, Anadolu’nun coğrafi işaretli ürünlerinin dünyaya açılacağı bir kapı konumundadır.
II. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nde de, coğrafi işaretli ürünlere ilişkin bilgi ve gelişmeleri takip etmenin yanı sıra, yerel ürünlerimizi tanıtmayı ve bu ürünlerin ticarileştirilmesine yönelik işbirliği platformlarının oluşturulmasını hedefliyoruz.
2. Zirve Programında, konferanslar ve “Coğrafi İşaretli İhtisas Fuarı” da yer alıyor ve yerli ve yabancı uluslararası alım heyetleriyle, B2B görüşmeler, yani ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecek. Zirve eğitim programları da, katılımcılara bilgi ve becerilerini geliştirme fırsatı sunacak.” diyor.
200 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne sahip
Araştırmalara göre; Coğrafi İşaretli Ürünler, dünyada yaklaşık 200 milyar doları aşan bir pazar büyüklüğüne sahip… Türkiye yöresel ve geleneksel ürünleriyle zengin bir ülke…Ama bu ürünlerin dünyaya tanıtılması, üretimin canlandırılması, ürünlerin katma değerinin arttırılması ve kırsal istihdamın sürdürülebilirliğinin sağlanması, büyük önem taşıyor.
Bizlerin de,Türkiye’nin geleceğini, öz değerleri üzerine inşa etmek için, hep beraber elimizi taşın altına koymamız gerekiyor.
Unutmayalım, bir elin nesi, iki elin sesi var.Birlik ve beraberlikten kuvvet doğar..Türkiye, etrafındaki ateş çemberlerini yararak,
birlik ve beraberliğini, artık dosta karşı da, düşmana karşı da göstermeli..
2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi Programı
1.Gün 19 Eylül 2019Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran,
10:00 AÇILIŞ KONUŞMALARI
Gürsel Baran – Ankara Ticaret Odası Başkanı,M. Rifat Hisarcıklıoğlu – TOBB Başkanı, Mustafa Varank – Sanayi ve Teknoloji
Bakanı, Dr. Bekir Pakdemirli – Tarım ve Orman Bakanı, Ruhsar Pekcan – Ticaret Bakanı, Emine Erdoğan – Cumhurbaşkanı Eşi
11:30 Coğrafi İşaretler Fuar Açılışı
13:00 I. OTURUM
COĞRAFİ İŞARETLERE ULUSLARARASI YAKLAŞIMLAR
OTURUM BAŞKANI; Yavuz Tekelioğlu – Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı
YUVARLAK MASA; John A.Clarke – Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü – Uluslararası İlişkiler Birimi Direktörü, Claude Vermot -Desroches Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Organizasyonu (OriGIn) Başkanı, Jean-Louis Buer – Ulusal Menşe ve Kalite Enstitüsü (INAO) Eski Direktörü, Ellio De Tullio – De Tullio &Partners, Avukat, Dmitry Zvyagintsev – BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) – Politika Memuru, Rocco Palma – İtalya Ankara Büyükelçiliği Kültür Birimi Yöneticisi
14:40 II. OTURUM
360° COĞRAFİ İŞARETLER
AÇILIŞ KONUŞMASI; Boris Minialai – Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı,
OTURUM BAŞKANI; Cem Seymen – Gazeteci, Televizyon Programcısı ve Ekonomist
YUVARLAK MASA ; Hakan Kızıltepe – Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Başkanı, Birol Uluşan – Metro Toptancı Market Gıda Kategori Müdürü, Osman Özkan – S.S. Bursa Bölgesi Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı, Ebru Baybara Demir – Şef ve Sosyal Girişimci, Kemal Varım Numanoğlu – MEB Mesleki ve Teknik Okullar Genel Müdürü
15:30 III. OTURUM
COĞRAFİ İŞARETLERDE TÜRKİYE NASIL İLERLEMELİ?
OTURUM BAŞKANI: Ali Ekber Yıldırım Dünya Gazetesi Köşe Yazarı
YUVARLAK MASA ; Aykut Kırbaş – Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreteri, Ayşin Işıkgece – Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Genel Müdürü, Yavuz Tekelioğlu – Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı, Dilara Koçak – İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı, Berrin Bal Onur – Neşe Biber Antre-Gourmet İstanbul Kurucu Ortakları
17:10 IV. OTURUM
KIRSAL KALKINMADA COĞRAFİ İŞARETLERİN ROLÜ ve ÖNEMİ
OTURUM BAŞKANI; Selim Çağatay – Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkan Yrd.
YUVARLAK MASA ; Ayşegül Selışık – BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı,Yrd. Doç. Dr. Pramila Adeline Crivelli – Frankfurt Goethe Üniversitesi, Ekonomi Fak. Uluslararası İlişkiler Öğretim Görevlisi, Özgür Akif Tel – Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Stratejik Pazarlama Daire Başkanı, Gülşen Keskin – Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi, François Viel – Fransa Ankara Büyükelçiliği Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan için Tarım Müşaviri, Burak Koçak – Denizbank Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı
2. Gün 20 Eylül 2019
09:30 V. OTURUM
ANKARA’NIN COĞRAFİ İŞARETLERİ
OTURUM BAŞKANI; Aslı Şafak, Gazeteci, Televizyoncu, Yazar
YUVARLAK MASA ; Prof. Gürsel Dellal – Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü ve Hayvan Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi, Prof. Ufuk Tansel Şireli – Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdür Yard, Prof. Nevzat Artık – Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü, Dr. Ayşem Yanar – Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi,
Ali İhsan Güçlü – Ankara Ticaret Odası, Doğal Taş, Mermer Ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi Başkanı
11:15 VI. OTURUM
COĞRAFİ İŞARETLER YÖNETİŞİM ve DENETİM SİSTEMİ
OTURUM BAŞKANI; Kaan Dericioğlu TOBB Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclisi Başkanı
YUVARLAK MASA ; Dr. Sertaç Dokuzlu – Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Öğretim Üyesi, Neşe İloğlu – Türk Patent ve Marka Kurumu Sınai Mülkiyet Uzmanı, Selim Çağatay – Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkan Yrd, Oğuz Şahin – Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı, Huriye Kayabaşı Özener – Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği (GÜCİSDER) Başkanı
14:00 VII. OTURUM
COĞRAFİ İŞARETLERDE ULUSAL VE ULUSLARARASI BAŞARI ÖRNEKLERİ
OTURUM BAŞKANI; Prof. Dr. Beraat Özçelik- İstanbul Teknik Üni.Kimya Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı
YUVARLAK MASA ; Fatima Amehri – Fas Coğrafi İşaretli Argan Yağı Derneği Başkanı, Özlem Sarı – Erdek Ticaret Odası Başkanı,
Monique Bagal – Hukuk ve Coğrafi İşaretli Ürünler Uzmanı, Mauro Rosati – Kaliteli Tarımsal Gıda Ürünlerinin Korunması ve Değerlendirilmesi Vakfı (QUALIVITA) Genel Direktörü, Dr. Muthuswamy Anandaraj – GI TAGGED Pvt. Ltd. Yardımcı Komiseri
15:45 VIII. OTURUM
FİKRİ SİNAİ HAKLAR AÇISINDAN COĞRAFİ İŞARETLER
OTURUM BAŞKANI; Prof. Dr. Habib Asan Türk Patent ve Marka Kurumu
YUVARLAK MASA ; Belgin Sağdıç – Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi, Marka ve Patent Vekili, TOBB Patent ve Marka Vekilleri Sektör Meclisi- Başkan Yardımcısı, Patent ve Marka Vekilleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Türkay Alıca – Avukat ve Hukuk Müşaviri, Marina Foschi – Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Hukuk, Uluslararası Tasarım Tescili, Ticari Markalar Sektörü, Endüstriyel Tasarımlar ve Coğrafi İşaretler Bölümü Hukuk Müşaviri, Dr. Benedetta Ubertazzi – Milano-Bicocca Üniversitesi Hukuk Profesörü; Saint-Petersburg Devlet Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Federal Devlet Bütçe Yüksek Öğretim Kurumunda Öğretim Üyesi, Studio Ubertazzi Sahibi, Boris Osgnach – Avrupa Toplulukları Ticari Marka Birliği (ECTA) Coğrafi İşaretler Komitesi Başkan Yardımcısı, Rocco Palma – İtalya Ankara Büyükelçiliği Kültür Birimi Yöneticisi; Roma Catholic University of Sacred Heart Ekonomi Fakültesi, Fikri Mülkiyet ve Uluslararası Ticaret Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi.
17:15 IX. OTURUM
COĞRAFİ İŞARETLER ve ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ
OTURUM BAŞKANI; İrfan Donat Tarım Editörü
YUVARLAK MASA ; Cesare Mazzetti – Kaliteli Tarımsal Gıda Ürünlerinin Korunması ve Değerlendirilmesi Vakfı (QUALIVITA) Başkanı, Gianluca Agati – Siraküza Limon Konsorsiyumu Başkanı, Prof. Dr. Bülent Gülçubuk – Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi, Oriol Calvo – Avrupa Seramik Kentleri Grubu (AEuCC) Mali ve İdari Direktörü, Lütfü Bayraktar – FİSKOBİRLİK Başkanı, Cécile Arondel-Schultz – Rokfor Peyniri Konfederasyonu Genel Sekreteri
3. Gün 21 Eylül 2019
10:00 X. OTURUM
COĞRAFİ İŞARETLERİN GASTRONOMİ ve YEREL TURİZMİN GELİŞMESİNDEKİ ETKİSİ
OTURUM BAŞKANI; Deniz Gürel Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü
YUVARLAK MASA ; Prof. Fügen Durlu Özkaya – Ankara Hacı Bayram Veli Üni. Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı, Dr. Natalia Mogol – Moldova Devlet Fikri Mülkiyet Hakları Kurumu (AGEPI) Marka ve Endüstriyel Tasarım Böl. Müdür Yard, Zeki Açıköz – Türkiye Aşcılar Federasyonu(TAFED) Başkanı
11:45 XI. OTURUM
COĞRAFİ İŞARETLERDE TİCARİLEŞTİRME ve İNOVASYON UYGULAMALARI
OTURUM BAŞKANI; Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya – Ankara Ün., Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi
YUVARLAK MASA ; Ruth R. Ferreiros – Galiçya Tarımsal Gıda Kooperatifleri Derneği (AGACA) Sosyoekonomik Çalışmalar ve Eşitlik Sorumlusu, Prof. Alberto Grandi – Parma Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi, Tejas SJ – GI Tagged Pvt. Ltd. CEO’su, Doç. Dr. Remziye YILMAZ – Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi
15:00 XII. OTURUM
YEREL YÖNETİMLERİN COĞRAFİ İŞARETLERİN KORUNMASINDAKİ ROLÜ
AÇILIŞ KONUŞMASI; Mansur Yavaş Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı
OTURUM BAŞKANI; Işıl Açıkkar TRT 1 Ana Haber Sunucusu
YUVARLAK MASA ; Doç. Dr. Asım Balcı – Altındağ Belediye Başkanı, Fethi Yaşar – Yenimahalle Belediye Başkanı, Dr. Duhan Kalkan – Kalecik Belediye Başkanı