“AK Parti’de erime devam ediyor…”

“AK Parti’de erime

devam ediyor…”

Necdet SİVASLI

İktidar partisi çatısı altında aylardır süren sıkıntılar birer birer ortaya çıkıyor. Özellikle İstanbul Belediye Başkanlığı seçimindeki ağır yenilgiden sonra parti içinde de kaynama başladı. Ard arda gelen istifalara yenilerinin ekleneceği de söyleniyor.

Daha önce sesleri çıkmayanların bile artık seslerini yükseltmeye başlaması, birçoklarının partiden istifa noktasına gelmesi AK Parti’yi “kaynayan kazan” haline getirdi. Erdoğan da bunu gördüğü için “Bölünmeyelim, çözülmeyelim” diyor. Çekirdek kadrosunun dağılmaması için yoğun çaba gösteriyor.

Babacan ve Davutoğlu’nun kuracakları partilerle AK Parti içinde daha şiddetli depremlerin olabileceğine de dikkat çekiliyor. Yeni partilerin kurulması ile birlikte AK Parti’den istifa edecek milletvekili sayısının 40’ları bulabileceği de iddia ediliyor. Babacan’ın partisinin Meclis’te grup kurabilecek sayıya ulaşabileceği bile dillendiriliyor.

Muhalefetin “Erken seçim istemiyoruz ama bir erken seçime de hazırız” söylemlerinin giderek arttığı bugünlerde partili cumhurbaşkanlığı sisteminin de her alanda tartışılmaya başladığını görüyoruz.

Nitekim birçok kamuoyu araştırma şirketinin anketlerinden de “ Partili Cumhurbaşkanı sistemi bize göre değil, bundan vaz geçilsin” diyenlerin sayısında artışlar görülüyor.

Şunu görelim:

AK Parti’nin oyu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oyu arasında fark var. Erdoğan’ın şahsında olan oy oranı her defasında partisinin önünde görülüyor.

Ancak son yapılan anketlerde de Erdoğan’ın oyunda da erime olduğu görülüyor. AK Parti oyları erirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şahsındaki oylarda da erime olduğu ortaya çıktı.

Önümüzdeki dönemlerde Türkiye’nin önemli sorunlarının çözülememesi halinde oylarda daha da düşüşlerin olabileceğine dikkat çekiliyor.

Öncelikle ekonomide iyileşme ve işsizliğe çözüm getirilmesi bekleniliyor. Suriye’deki beka sorununun çözümü ile Suriyeli sığınmacılar konusunun da önemli olduğu vurgulanıyor.

Özetle Hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çözmesi gereken sorunlar yumağı öyle hafife alınacak gibi de görünmüyor. BU sorunlar gerçek anlamda çözüme kavuşursa, Hükümet ve hali ile Erdoğan’a olan güven de tazelenmiş olacaktır.

Şimdi sizlere son yapılan bir anketin kısa sonuçlarını vereceğiz. Bu anket sonuçları “AK Parti’de erime devam ediyor” görüşünü de ortaya koyuyor. Bir yerde kafalardaki sorulara da yanıt verebilecek nitelikte olan bu anketin sonuçları ile sizleri baş başa bırakıyoruz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini Ekrem İmamoğlu’nun kazanacağını bilen ADA Kamuoyu Araştırma Şirketi, Türkiye Gündem Araştırması adı verdiği bir anket yayımladı.

Ankette, yerel seçimlerden yaralı çıkan ve son dönemde yeni parti çalışmaları nedeniyle yaşanan istifalarla zor günler yaşayan iktidar partisi ve Erdoğan’ın oylarındaki erimenin devam ettiği görüldü.

19-30 Ağustos 2019 tarihleri arasında 26 il genelinde gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasında 18 yaş üzeri 1721 kişi ile görüşüldü. Ankete göre hem AKP’nin hem de Erdoğan’ın oyu ciddi oranda eridi.

AKP ve Erdoğan’a destek açıklayanların oranı yüzde 40’ın altında kaldı. Ankete göre, AKP’nin yüzde 37.5 kadar düştüğü görülürken, Erdoğan’ın oyunun ise yüzde 39.1’e geriledi.

Ankette yer alan “Başkanlık sisteminden memnun musunuz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 61.5’i “hayır”, yüzde 38.5’i de “evet” yanıtını verdi. “Türkiye’nin en önemli sorunu ne?” sorusuna ise, katılımcıların yüzde 44,9’u ekonomi, yüzde 17’si işsizlik, yüzde 6’sı Suriyeliler, yüzde 5.2’si terör, yüzde 2.9’u da demokrasi, hak, hukuk ve adalet yanıtını verdi.

Türkiye’nin en önemli sorunlarının ne olduğu bu ankette görülüyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ekonomide iyileşme beklentisi var. İşsizliğin çözümünde neler olacak? Suriye sorunu nasıl şekillenecek? Sayıları 4 milyonu bulan Suriyeli sığınmacılar ne olacak?

İşte sözünü ettiğimiz bu konularda çözüm gelirse AK Parti ve Erdoğan kendisini yenileyerek yeni bir beyaz sayfa açmış olur.

Tersi olursa yazımızın başlığına aldığımız “AK Parti’deki erime” devam eder ve siyasette de yeni bir şekillenme olur.

necdetbuuz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz