”Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı”

Parti Meclisi toplantısını, Sivas Kongresi’nin 100’üncü yıldönümü olması nedeniyle bu kentte yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kongrenin CHP’nin ilk kurultayı olduğunu, Atatürk’ün de bunu defalarca dile getirdiğini söyledi.

Tam bağımsızlık ilkesinin Sivas’ta temel prensip kabul edildiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “CHP belki de dünyada, parti kurulmadan önce kongresini yapan belki de tek partidir” dedi. Mandacılığı reddeden bir kongre olduğunu, direnme ruhunun Sivas’ta dile getirildiğini belirten CHP lideri şunları söyledi: “Mustafa Kemal, 1927 ve daha sonraki kurultaylarda ‘Partimizi doğuran Sivas kurultayı iç ve dış düşmanların süngüsü altında yapılmıştır’ der.”

‘1937’de uçak üreten beş ülkeden biriydik; nasıl bu hale düştük?’

Cumhuriyet’in ilk yıllarında açılan silah fabrikası, şeker fabrikası başta olmak üzere sanayi devrimi kapsamında atılan adımları anlatırken Türkiye’nin 1937’de dünyada uçak üreten beş ülkeden biri olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “İhraç ettiğimiz uçaklardan biri Norveç’te sergileniyor. Tüm vatandaşlarıma seslenmek istiyorum. Ellerini vicdanlarına koysunlar kendi uçağını üreten bir ülke nasıl oldu da bu hale düştü? “

Fiskobirlik, Toprak Mahsulleri Ofisi, Köy Enstitüleri’nin kurulduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu Sivas’taki demir çelik fabrikasına değinerek, “Bu fabrikayı çalıştıramıyorsunuz. Burada üretim yoksa sorumlusu siyasi iktidarlardır. Türkiye üretmesin istiyorlar. Tıpkı Osmanlı’nın önce üretimden koparılıp daha sonra esir hale getirilmesi gibi” dedi.

‘Tek dikili ağacımızın olmadığını söyleyenler tarih okusun’

“Hani tek dikili ağacımız yoktu? Bunların hepsi CHP iktidarı döneminde yapıldı. Bunu söyleyenler tarih bilmiyor. Tarihlerini öğrensinler” diyen Kılıçdaroğlu, çocuklara tarih öğretilmeyerek halkın uyutulduğunu savundu.

1954’te Osmanlı’nın tüm borçlarının kapandığını vurgulayan CHP lideri, aynı yıl köy enstitülerinin kapatıldığını, 1958’de Türkiye Cumhuriyeti’nin moratoryum ilan ettiğini söyledi. Faize karşı olduğunu her fırsatta vurgulayan AKP’nin son 17 yılda ‘Britanya’nın başkenti Londra’daki bir avuç tefeciye 170 milyar dolar faiz ödediğini’ belirterek, samandan ete her şeyi ithal edecek duruma gelindiğinin altını çizdi.

Yönetime beş maddelik çağrı

Gelinen noktanın anlaşılabilmesi için Cumhuriyet’in ilk yıllarında atılan adımların bu nedenle iyi öğretilmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, ülkeyi yönetenlere, ‘Sivas’ta 100 yıl önce oluşan bilinçle’ beş konuda çağrı yaptı:

Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı, partiler anlaşamazsa davet eder “Oturun anlaşın” der başkanlık eder ama Türkiye’de böyle bir ortam yok. Mustafa Kemal’e verilmeyen yetkiler 21’inci yüzyılda bir kişiye verilmiş.
Güçler ayrılığı ilkesi işlemeli. Kontrolsüz güç olmaz. Kontrolsüz güç güç değildir, baskı aracıdır. İki devlet var Türkiye’de saray devleti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti böyle bir şey olamaz. Yargı bağımsızlığı yok. Bunlar düzelmeli.
Devlet yönetiminde şeffaflık olmalı. Devleti yönetenler herkesten vergi alıyor. Dünyanın her yerinde toplanan vergilerin hesabı verilir. Bizde köprü, havalimanı yapılıyor kaça yapıldığı sır gibi saklanıyor. Sayıştaş dünya standartlarında denetim yapmalı.
Ekonomik Sosyal Konsey’i topla. Sanayici, çiftçiyi dinle bakalım ne diyecek. Konseyle ilgili bir kanun var; üç ayda bir toplanmalı ama toplanmıyor. Dert dinlemeye niyetleri yok.
Faturayı vatandaş ödüyor. İşçiler, işten atılanlar, memurlar ödüyor. Yaşanan krizini faturasının adil dağıtılmasını istiyorsan dolar bazında verdiğin ihaleleri, garantileri liraya çevir.
Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı bu güzel kentte bunları dile getirmekten memnuniyet duyduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Nasıl Kurtuluş Savaşı’nda nasıl mücadele edildiyse CHP’nin ve ülkenin tüm vatanseverlerinin görevi onların kazanımlarını demokrasiyle taçlandırmak” ifadelerini kullandı.