”Yargı Paketi ”için UZLAŞI aranacak

AKP’nin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 30 Mayıs’ta açıkladığı ‘Yargı Reformu Stratejisi’ndeki hedefleri hayata geçirecek yargı paketini Meclis gündemine getirmeden önce muhalefete sunup uzlaşma arayacağı belirtildi.

Erdoğan’ın açıkladığı strateji belgesinde ‘Demokrasinin güçlendirilmesi, hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi’ ve ‘Adalet sisteminin işleyişinin iyileştirilmesi’ başlıklı iki ‘perspektif’ bağlamında dokuz amaç, 63 hedef ve 256 faaliyet bulunduğu belirtilmişti.

Avrupa Birliği müktesebatına uygun olduğu kaydedilen stratejide, avukat ve hakimlere bazı yeni hakları, hukuk fakültelerinde değişiklikleri ve 30 bin hükümlünün tahliyesini gündeme getirecek düzenlemelerin bulunduğu kaydedilmişti.

Paketin geçtiğimiz yasama yılında Meclis’e gelmesi bekleniyordu ancak bazı hükümler konusunda AKP’li hukukçu vekillerden itiraz gelince, düzenlemenin muhalefetle uzlaşma aramak amacıyla teklifin Meclis Başkanlığı’na sunulmasını ertelemişti.

Yargı paketinin 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

Milliyet’in AKP yetkililerine dayandırdığı haberine göre, yeni askerlik sistemini getiren yasada olduğu gibi muhalefet partilerinin öngörülen değişiklikler konusunda görüşleri alınacak. Uzlaşma umudu görülürse gayrı resmi bir komisyon çalışması düşünülüyor.

AKP’li yetkililer şöyle konuştu: “Çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Meclis açılmadan önce eylül ortası gibi teklifimizi muhalefet partilerine sunabiliriz.”