Çavuşoğlu: Bu bir Ateşkes değil ,Ara veriyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ‘güvenli bölge’nin işlevselliğini kabul etti
“İstediğimizi aldık” diyerek, ABD’nin ‘güvenli bölgenin işlevselliğini ve harekatın meşruiyetini kabul etmiş olduğunu’ belirtti.

Çavuşoğlu, YPG’nin bölgeden çekilmesine kadar harekata ara vereceklerini söyleyerek, “Bu bir ateşkes değil” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, soruları yanıtlarken ‘güvenli bölge’nin 20 mil derinlikte ve Fırat’ın doğusunda, Irak sınırına kadar ‘hiç bir teröristin kalmaması’ hedefinin devam ettiğini belirtti.

Çavuşoğlu, YPG’nin elindeki silahların alınması ve muharip mevzilerinin tahrip edilmesinin de ABD ile mutabakatta yer aldığını açıkladı.

Çavuşoğlu, şöyle dedi: “Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasına ve BM güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı temelinde siyasi sürece bağlılığımızı da bugün bir kere daha teyit ettik. Görüşmede elbette ki iki NATO müttefiki olarak aramızdaki dayanışmayı kayda geçirdik. PKK/YPG’nin 120 saat içinde güvenli bölgeden çıkması için Barış Pınarı Harekatı’na ara verdik. Durdurma değil, ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değildir, ateşkes ancak iki meşru taraf arasında yapılır. Biz zaten operasyonun hedefi olan teröristlerin güvenli bölgeden çıkması için harekata ara veriyoruz. Bu terör unsurları tamamen bu bölgeden çıktıktan sonra ancak harekatı durdurabiliriz. Ancak terör unsurlarının çıkmasından sonra operasyonu durdurmamız söz konusu olacaktır. Biz operasyona ara verdiğimizde, ABD tarafı yaptırım girişimlerini durduracaktır. Daha sonra biraz önceki şartlar gerçekleştirdikten sonra; yani 120 saat içinde YPG unsurları çıktıktan sonra biz ancak harekatı durdurabiliriz. Bu aşamadan sonra da şu andaki mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır.”

Mevlüt Çavuşoğlu, Menbiç konusundaki soruyu da şöyle yanıtladı: “Bu bölgeden ABD askerleri çekiliyor. Bu bölgede Münbiç dahil bazı bölgelerde rejim var. Fırat’ın doğusunda da sınırımıza yakın bölgelerde rejimin olduğunu biliyoruz. Dünden itibaren Kobani bölgesine de rejim ve Rusya unsurları girdi. Münbiç ve bazı bölgeleri de Ruslarla görüşeceğiz. Dün akşam Sayın Cumhurbaşkanımız Putin’le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Sayın Putin de bu detayları, önümüzdeki süreçte Suriye’de atacağımız adımları görüşmek üzere Sayın Cumhurbaşkanımızı Soçi’ye davet etti. Soçi’de Rusya ile bu konuları ele alacağız. 32 kilometre derinlikte ve de Fırat doğusundan-Irak sınırına kadar yani 444 kilometrelik bir uzunlukta hiçbir teröristin kalmaması ve tüm bu bölgenin ‘Güvenli Bölge’ olarak tesis edilmesi bu bizim güvenliğimiz açısından da önemli. Bu bölgelere evini terk etmek zorunda kalan yerinden edilmiş insanların dönmesi de söz konusu. Bunun sadece bir güvenlik boyutu yok, orası çok önemli ama bunun insani boyutu var. 444 kilometrelik ve 32 kilometrelik alan bir ‘Güvenli Bölge’ ama bunun bir kısmını Amerika ile hallediyoruz, Münbiç ve bazı kısımlarını Rusya ile görüşeceğiz ve önümüzdeki süreçte bu bölgenin tamamını ‘Güvenli Bölge’ haline gelmesi için hangi adım gerekiyorsa atacağız.”