Pence:Türkiye ile “Suriye’de ateşkes için anlaştık

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı görüşmeden TSK’nın beş gün süre ile harekâtı durdurması, bu sürede terör örgütü PKK/YPG’nin sınırdan 32 kilometre güneye çekilmesi şartıyla anlaşma sağlandığı açıklandı.
Ankara’da üst düzey ABD heyetiyle gerçekleştirilen kritik görüşmenin ardından ilk açıklama ABD Başkanı Donald Trump’tan geldi.

Trump şu tweeti attı: “Türkiye’den haberler harika. Teşekkürler Erdoğan. Milyonlarca hayat kurtarılacak.”

İkinci açıklama ise ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’den geldi: “Suriye’de ateşkes için anlaştık. Türkiye harekatı durduracak.“

Pence, Türkiye ile YPG’nin ‘güvenli bölge’den çekilmesi için anlaştıklarını, YPG’nin 120 saat içinde söz konusu 20 millik (yaklaşık 30 kilometre) bölgeden çekileceğini söyledi. Ateşkesin beş gün süreceğini belirten Pence, Türkiye’ye yeni yaptırım uygulanmayacağını ve var olan yaptırımların geri çekileceğini kaydetti. Çekilme tamamlandıktan sonra Türkiye’nin harekatı tamamlayacağını açıkladı.

Mike Pence, Demokratik Suriye Güçlerinin (DSG) ile temas halinde olduklarını ve kendilerine bu bölgeden çekilmeye başlayacakları konusunda güvence verdiklerini, hatta çekilmenin başladığını ifade ederek şöyle dedi: “Yönetimimiz, Suriye Savunma Güçleri (Demokratik Suriye Güçleri, DSG) ile iletişim içinde. Onların yaklaşık 20 millik alandan, Türkiye’nin güney sınırından güvenli çekilmelerini de sağlayacağız.”

Pence, bölgede uzun vadeli ‘tampon bölge’ oluşturulacağını da belirtti.

Pence, Kobani’ye karşı herhangi bir harekat yapılmayacağını vurgulayarak, “Buna ek olarak ABD ve Türkiye birlikte ortak bir şekilde güvenli bölgenin güvenli bir geleceğinin olması için çalışmaya söz vermişlerdir. Ve bu bağlamda Suriye’nin sınırında güvenlik sağlanacaktır” dedi.

Yaptırımlar konusundaki soruları yanıtlayan Pence, kalıcı ateşkes ortaya konduktan sonra ABD’den Türkiye’ye son dönemde getirilmiş yaptırımların kaldırılacağını söyledi. Pence, Halkbank konusunun, ABD’de hukuki süreçte olan bir konu olduğunu belirterek görüşmede bu konunun ele alınmadığını ifade etti.

Pence, Ankara’daki ABD Büyükelçiliği rezidansında açıklama yaptı. Fotoğraf: DHA
Pence, anlaşmada, ateşkesin uygulanması sayesinde ABD’nin Türkiye’ye başka yaptırım uygulamayacağının yer aldığını ifade ederek, şöyle dedi: “Ayrıca kalıcı ateşkes olduktan sonra şu an uygulanan ekonomik yaptırımlar da geri çekilecek. Başkan Trump, Türkiye’ye müttefiklik konusunda çok net. Amerika, Türkiye’nin Suriye’deki operasyonuna kesinlikle karşıdır. Başkan Trump da Erdoğan ile görüşmesinde bunu çok net bir şekilde ifade etmiştir. İki lider arasında iyi ilişkiler bu anlaşmanın oluşmasını sağlamıştır. Birlikte işbirliği yapacağız. Ekibimiz bu konuda çalışmalara başladı. YPG’nin güvenli bölgeden geri çekilmesi konusunda kolaylaştırıcı rolümüzü uygulayacağız, bu bölgeye barış ve güveni geri getireceğiz.”

Mike Pence, “Ateşkes gerçekleşmeseydi Türkiye’ye karşı çok büyük bir dizi yaptırım yürürlüğe girecekti” derken, Trump’ın tweet’lerine de atıf yaptı: “120 saatlik bu durma, bekleme süresi içinde Türkiye’ye herhangi bir yaptırım yürürlüğe koymayacağız. Kalıcı ateşkes olduğunda, bu da tabii YPG güçlerinin güvenli bölgeden düzenli ve güvenli bir şekilde çekilmesini içeriyor, bundan sonra bu hafta başında uygulanan yaptırımlar kaldırılacaktır. Trump, net bir şekilde masum hayatların kaybolmaması için bu yaptırımları dile getirdi. Bu günkü ateşkes kararı iki lider arasındaki güçlü ilişkiler, güçlü liderlik sayesinde olmuştur.”