”Gerekirse Barış Pınarı Harekatı’na devam edilecek”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 26 Ekim’de ABD operasyonuyla Suriye’nin İdlib vilayetinde, Türkiye sınırına yakın bir noktada öldürülen Bağdadi’nin yerini, daha önce yakalayıp Irak’a teslim ettikleri bir IŞİD üyesinin gösterdiğini öne sürdü. Çavuşoğlu, Rusya’nın, 22 Ekim’de varılan Soçi Mutabakatı’nın gereğini yapmadığını belirterek, ‘gerekirse Barış Pınarı Harekatı’na devam edebilecekleri’ mesajı verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Dışişleri Bakanlığı’nın 2020 yılı bütçe teklifi Plan Bütçe Komisyonu’nda komisyon üyelerinin sorularını cevaplarken IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin öldürülmesi hakkında şunları söyledi: “Bağdadi’nin ailesinin yeri ve yakınları ile ilgili sanırım yanlış bilgi var. Geçmişten bu yana yakaladığımız ve tuttuğumuz yakınları da var. Mesela ona en yakın İtavi diye bir adam vardı, onu yakalayıp Irak’a verdik. Bağdadi’nin olduğu yeri o gösterdi.”

Büyükelçilerin dışarıdan atanmasına yönelik eleştiriler ile ilgili olarak da, bu kanunu AKP’nin çıkarmadığını kaydeden Çavuşoğlu, “Geçmişte de ihtiyaç varmış ki diğer iktidarlar bunu çıkardı. Şu anda toplamda 249 büyükelçimiz var. Dışardan atanan ise 24 büyükelçimiz var. Buna ihtiyaca göre yapıyoruz. Yasal olmayan bir şey yok” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz konusunda diplomasi yolunun terk edildiği yönündeki eleştirilere yönelik şunları söyledi: “Doğu Akdeniz’de eskiden konuşurduk doğru ama şimdi sahadayız. Eğer sahada olmasaydık bu kazanımları elde edemezdik. Doğu Akdeniz’de yetki alanları konusunda, Doğu Akdeniz etrafındaki ülkeler olmadan atılan adımların hiç biri geçerli değil. Şu anda bizim için geçerli olan BM’ye de kayıt ettirdiğimiz kıta sahanlığıdır.”

Bakan Çavuşoğlu Türkiye’nin Suriye’deki zeytinyağlarını satın almasına yönelik eleştirilere ise “Suriye’deki zeytinyağı bizim üzerimizden yeniden ihraç ediliyor. Buradan elde edilen gelir, bahçe sahiplerine dağıtılıyor. Burada hırsızlık veya başka bir şey yok. Bu zeytini çalma konusu kara propagandadır” yanıtını verdi.