ABD Irak’ tan çekilmeyi düşünmüyor

ABD askeri makamlarının, Irak meclisinin ‘yabancı kuvvetlerin ülkeden çıkarılması’ kararının ardından, Irak’tan çekileceklerine ilişkin Irak Savunma Bakanlığı’na mektup gönderdiği iddia edildi. ABD Savunma Bakanı Mark Esper ise “Irak’tan çekilme söz konusu değil” dedi.

Reuters, söz konusu ‘mektubu gördüğünü’ ifade eden muhabirine dayandırdığı haberinde, 5 bin ABD askerinin hepsinin Irak’tan ayrılıp ayrılmayacağının kesin olmadığını belirtti.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun Irak görev kuvveti komutanı Tuğgeneral William H. Seely III tarafından kaleme alındığı belirtilen mektubun, Irak Savunma Bakanlığı’nın Bağdat’taki Ortak Operasyonlar Merkezi’ne hitaben yazıldığı belirtildi.

Pentagon sözcüsü mektubun doğruluğu konusunda bilgi vermezken, ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Pentagon’daki açıklamasında, ‘Irak’tan çekilmelerinin söz konusu olmadığını, söz konusu mektubun da ABD birliklerinin yer değiştirmesi ile ilgili olabileceğini’ söyledi.

Mektupta şu ifadelerin yer aldığı öne sürülüyor: “Irak Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına saygılarımla… Irak Parlamentosu ve Başbakanı’nın talebiyle, Irak Ortak Operasyonlar Görev Gücü kuvvetleri, önümüzdeki günler ve haftalarda, pozisyonlarını yeniden belirleyecek ve bu yönde harekete geçmeye hazırlanmaktadır. Ayrılışımız ile ilgili egemen kararınıza saygılıyız. Bu süreçte, Bağdat’taki Uluslararası Bölge civarında helikopter uçuşlarında artış olacaktır.”