Tahran’daki Cenaze töreninde İzdiham dan 50 kişi öldü

Geçen cuma günü ABD’nin düzenlediği füze saldırısında Irak’ın başkenti Bağdat’ta öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin üç gündür süren cenaze törenlerinin son durağında izdiham yaşandı. İran medyasına göre Süleymani’nin, doğduğu, İran’ın Kirman kentindeki törende 40 kişi öldü 190 kişi yaralandı. Defin töreni ertelendi.

Kirman’da defnedilecek Süleymani’ye son görevini yapmak isteyen yüz binlerce kişi törenden saatler önce sokakları doldurdu. Güvenlik görevlilerinin uyarılarına rağmen izdihama engel olamadı. Kalabalık içindekilerin birbirini ezmesi sonucunda ezilerek ölenler ve yaralananlar oldu. Yaralılara ulaşıp müdahale etme ve hastaneye kaldırma konusunda zorluk yaşayan güvenlik güçleri ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini söyledi. Defin töreninin ne zaman yapılacağının henüz belirlenmediği açıklandı.

ABD’nin son hamlesinin, İran’ın nükleer programı başta olmak üzere aralarında birçok konuda anlaşmazlık bulunan ‘iki eski düşman’ın ilişkilerini daha da gereceğine kesin gözüyle bakılıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Süleymani’nin ‘caydırıcı’ olsun diye öldürüldüğünü ve talimatı kendisinin verdiğini, ancak İran’la savaşa girmek gibi bir niyetinin olmadığını açıklamıştı. İran cephesinden ise “İntikamını alacağız” söyleminde açıklamalar gelmişti.