“Darbeci Hafter’e hak ettiği dersi vereceğiz”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son dönemde Suriye’den, İdlib’deki bombardımanların neden olduğu göç dalgasına değinerek, “Gerekirse bizzat önlem alırız” dedi. Erdoğan, ateşkesi son dakikada imzalamayarak masadan kalkan Halife Hafter’e ise “Darbeci Hafter’e hak ettiği dersi vermekten de asla geri durmayacağız” diyerek seslendi.

AKP’nin grup toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye’nin tarihin hiç bir döneminde mazluma zulmeden anlayışa sahip olmadığını vurgulayarak şöyle devam etti: “Suriye’de Libya’da Akdeniz’de macera peşinde değiliz. Gözümüz petrol hırsıyla kör olmuş değil. Kendimizi ve kardeşlerimizin geleceğini korumaya çalışıyoruz. Türkiye’nin güvenliğinin Libya’nın, Suriye’nin, Irak’ın, Balkanların, Kafkasya’nın güvenliğinden geçtiğini hala anlamamış olanlara diyecek bir sözümüz bulunmuyor. Ama hamdolsun, milletimiz bu gerçeği görüyor ve bizi destekliyor.“
Son dönemde İdlib’de yaşananlara ve 400 bin kişinin Türkiye’ye doğru geldiğine değinen Erdoğan, “Kardeşlerimize sahip çıkmak ahlaki, insani ve İslami görevimizdir… İdlib’de bundan önceki ateşkesleri bozan hep rejimdi. Ama bu defa durum farklı. Gerekirse bizzat önlem alırız. Rejimin ateşkesi bozma girişimlerini bozmaya kararlıyız.”
‘Hafter, masada yalan darbesi yaptı’

Erdoğan, Libya’da ateşkese de değinerek, “Türkiye müdahale etmeseydi. Darbeci Hafter ülkeyi tamamen ele geçirmiş olacaktı” dedi. Hafter’in ateşkesi imzalamaya yanaşmadığını anımsatan belirten Erdoğan şunları söyledi: “Önce ‘Evet’ dedi sonra Moskova’dan kaçtı ama heyetimiz imzasını attı. Belge, evrak bizim elimizde. biz görevimizi yaptık. Bundan sonrası sayın Putin ve ekibine ait. Hafter burada da masada da bir yalan darbesi yaparak masadan kalktı. Moskova’daki görüşmeler darbeci Hafter’in gerçek yüzünün dünyaya gösterilmesini sağladı. Önümüzdeki günlerde darbeci Hafter ile ülkenin meşru yönetimi arasında yapılacak tercihleri dikkatle takip edeceğiz. Ülkenin meşru yönetimine ve Libya’daki kardeşlerimize saldırılarını sürdürmesi halinde, darbeci Hafter’e hak ettiği dersi vermekten de asla geri durmayacağız.”