Corona virüsünde doğru sanılan YANLIŞLAR

Yeni tip corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını ile birlikte pek çok spekülasyon ve yanlış bilgi de hayatımıza girdi. Türk Eczacıları Birliği (TEB) yanlış bilginin halk sağlığına tehdit oluşturabileceğinden yola çıkarak ‘Corona virüsü efsaneleri’ dosyası hazırladı.

TEB’nin dikkat çektiği ‘efsaneler’ şöyle:

* Covid-19 sıcak ve nemli iklime sahip bölgelerde bulaşabilir.
– Mevcut kanıtlara göre corona virüsü, sıcak ve nemli havaya sahip bölgeler de dahil olmak üzere tüm alanlarda bulaşabilir.

* Soğuk hava ya da kar corona virüsü öldürür.
– Soğuk havanın yeni corona virüsü ya da diğer hastalıkları öldürebileceğine inanmak için herhangi bir neden yoktur.

* Sıcak suyla banyo yapmak virüsten korur.
– Sıcak suyla banyo yapmak sizi Covid-19 enfeksiyonundan korumaz. Aslına bakılırsa, aşırı sıcak suyla banyo yapmak sizi yakabileceği için zararlı da olabilir.

* Covid-19 sivrisinek ısırığı ile bulaşır.
– Bugüne kadar corona virüsünün sivrisinekler aracılığıyla bulaşabileceğini gösteren herhangi bir bilgi ya da kanıt ortaya konulmuş değil.

* El kurutma makineleri corona virüsünü öldürmede etkilidir.
– Hayır. El kurutma makineleri ‘corona’yı öldürmede etkili değil. Kendinizi korumak için ellerinizi alkol-bazlı temizleyicilerle ovarak ya da su ve sabunla yıkayarak sıklıkla temizlemelisiniz. Ellerinizi temizledikten sonra kağıt havlu ya da sıcak hava üfleyen kurutucular ile iyice kurulamalısınız.

* Ultraviyole dezenfeksiyon lambası corona virüsünü öldürebilir
– UV radyasyonu cilt tahrişine yol açabileceğinden ellerin ya da cildin diğer bölgelerinin sterilizasyonunda kullanılmamalıdır.

* Termal tarayıcılar Covid-19 ile enfekte olmuş herkesi tespit eder. – Termal tarayıcılar ateşi yüksek kişileri tespit etmekte etkilidir. Ancak enfekte olmuş fakat ateşi çıkacak kadar hastalanmamış kişileri tespit edemezler.

* Bütün vücudunuza alkol ya da klor sürmek Covid-19’u öldürür.
– Hayır. Bu maddeleri sürmek, gözlerine ve ağzınıza zarar da verebilir.

* Burnunuzu düzenli olarak tuzlu su ile yıkamak önlemede yardımcı olur.
– Hayır. Düzenli olarak burun yıkamanın solunum enfeksiyonlarını önlediği gösterilmemiştir.

* Sarımsak önlemede yardımcı olabilir.
– Sarımsak bazı antimikrobiyal özelliklere sahip olabilecek sağlıklı bir besindir. Ancak mevcut salgında sarımsak yemenin insanları yeni corono virüsüne karşı koruduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.

* Bu virüs sadece yaşlıları etkiler.
– Her yaştan insan enfekte olabilir. Yaşlılar ile daha öncesinden astım, diyabet, kalp hastalıkları gibi tıbbi rahatsızlıkları olanlar, virüsün yol açacağı ağır hastalıklara daha yatkın görünmektedir. Dünya Sağlık Örgütü her yaş grubuna korunma önerileri yapmıştır