”İşsizlik yüzde 20’yi görebilir’

İktisat profesörü Sinan Alçın, Covid-19 salgınının yarattığı ekonomik krizin ‘güçlü bir yıkıcı etkisi olacağını’ belirterek, işsizliğin yükseleceğini ve sektörlerin toparlanmasının 10 yıllar sürebileceğini ifade etti.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın söyleşisinde, pandeminin ekonomi üzerindeki etkilerini değerlendiren Prof. Dr. Alçın, birçok ülkede hizmet sektörünün pandemiden öncesine dönüşünün 10 yıllar sürebileceğini, sanayisi felce uğrayan ülkelerde ise hızlı bir yoksullaşma ve bağımlılık görülebileceğini dile getirdi.

‘Martta işsizlik yüzde 20’yi görebilir’
Salgının yarattığı ekonomik krizin işsizliğe etkisinin mart ayı işsizlik rakamları açıklandığında netleşeceğini belirten Alçın, ocak ayındaki yüzde 13.8’lik işsizliğin martta yüzde 20’yi görebileceğini belirtti.

Profesör, ocak ayı verilerinde genç işsizliğin yüzde 25’i aştığını hatırlatarak, pandemi süresi ve sonrası için “Gençlerin geleceğin ekonomilerine hazırlanması ve istihdam olanakları yaratılması konusunda da devletin aktif rol üstlenmesi gerekmektedir” dedi.

‘Yıl sonu enflasyon yüzde 11’
Ekonominin ikinci çeyrekte yüzde 10 küçülebileceğini öngören Alçın, ‘kalıcı bir işsizlik tehdidinin olduğunu’ belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Yılı yüzde 3.5 civarı küçülmeyle tamamlayabiliriz. Pandemide yeni dalgaların olmaması durumunda 2021 yılında genel toparlanma görebiliriz. Hizmet sektörü başta olmak üzere tüm sektörlerde kalıcı bir işsizlikle karşı karşıyayız. Yıl sonu enflasyon tahminimi şimdilik koruyorum: Yüzde 11.”