”Çare, iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem”

İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu, yarın Ayasofya’da kılınacak Cuma namazına Meral Akşener’i temsilen katılacaklarını belirterek, “Bizi kurtaranlara şükran duymak lazım. Şayet Kurtuluş Savaşı verilememiş olsaydı bugün sadece Ayasofya’ya biletle girmekten değil İstanbul’a biletle girmekten muzdarip olacaktık” dedi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine ilişkin ise Ağıralioğlu, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ekonomik karnesi tam anlamıyla fecaattir. Çare, iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemdir” diye konuştu.

İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu, partisinin İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ağıralioğlu’nun gündeminde Ayasofya, iki yılını dolduran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, kadın cinayetleri gibi konular yer aldı.

Ayasofya’nın ibadete açılmasının ardından kılınacak ilk Cuma namazına İYİ Parti Genel Başkanı Meral akşener’in katılamayacağını söyleyen Ağıralioğlu, “Ayasofya’yı cami diye kayıtlamış iradenin temsilcisi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Kendi milletimize karşı sorumluklarımız vardır bizim. Bu sorumluluklarla ilgili mahcubiyet duymamız gereken işlerin en büyüğünden bizi kurtaranlara şükran duymak lazım. Bugün Ayasofya bizim tarihe karşı sorumluluğumuzun üçüncü melhalesiydi. Bizi Kurtuluş Savaşı’ndan kurtaran kurmay kadrosuna, başta Mustafa Kemal Atatürk’e şükran hislerini ifade ederek bunları yapmak zorundayız. Şayet Kurtuluş Savaşı verilememiş olsaydı bugün sadece Ayasofya’ya biletle girmekten değil İstanbul’a biletle girmekten muzdarip olacaktık. Tarihi, tarihi şahsiyetler üzerinden milletinize kavga ettireceğiniz bir alanlar değildir. Tarihi şahsiyetler üzerinden milletinize kuvvet devşireceğiniz alanlardır. Biz Ayasofya meselesi çözülürken bu iradeyi gösterenlere teşekkürlerimizi borç biliyoruz. Yarın Ayasofya Camii’ndeki Cuma namazına, partimizi ve korona testi sebebiyle tedbiren katılamayan Genel Başkanımızı temsilen TBMM Grup Başkanımız Orhan Çakırlar ve Genel Başkan Yardımcımız Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ile birlikte katılacağız” dedi.

“HER ADIMIN DESTEKÇİSİ OLACAĞIZ”
Kadın cinayetlerini önlemek için atılacak adımlarda siyasi ve sivil toplum kuruluşlarının yanında olacaklarını aktaran Ağıralioğlu, “Memleketimizde son zamanlarda artan kadın cinayetlerinin milletimizin her ferdini derinden sarsacak derecede artmış olması, yöneticilerimizin rutin taziye cümleleriyle geçiştirilemeyecek hadde ulaşmıştır. Oluşan şiddet eğilimlerinin bütün enstrümanları ile bir eğitim meselesi olduğunu kabul etmek, meselelerini kavga etmeden çözmeyi bu millete öğretmesi gerekmektedir. Bu hususta, aileyi, toplumu, eğitimi, mahalleyi, dizi ve filmleri, sosyal medyayı da kapsayan çok yönlü bir sorumluluk ve çalışma alanı elzemdir. Bu hayati ve acil gündeme ilişkin siyaset mekanizmasının ve sivil toplumun atacağı her müspet adımın destekçisi olacağımızı beyan ve taahhüt ediyoruz” diye konuştu.

“İŞSİZ SAYISI 2,5 MİLYON ARTTI”
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin en ağır sonuçlarının ekonomi alanında olduğunu kaydeden Yavuz Ağıralioğlu, şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanının iki gün önce, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 2 yıllık karnesini değerlendirdiği toplantının, en zayıf alanı ekonomi kısmı oluşturmuştur. İkinci Dünya savaşı yılları hariç, Türkiye’nin ekonomik büyüme ortalaması yüzde 5,5 iken Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte büyüme ortalaması yüzde 1,7’ye gerilemiştir. Toplam milli gelir sıralamasında dünyada 19. sıraya gerileyerek, 2002 yılındaki dünya sıralamasına tekrar geri dönmüş olduk. Türkiye’nin dünya ekonomisinden aldığı pay, yüzde 0,86 ile 1980 yılındaki aynı seviyeye gerilemiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi döneminde yeni istihdam alanları oluşturulamadığı için işsiz sayısı 2,5 milyon artarak 8 milyon 358 bin kişiye, gerçek işsizlik oranı yüzde 23,1’e, genç işsizlik oranı da yüzde 25’e yükselmiştir.”