Turizmde hareketli günler…

Turizmde hareketli

günler…

Necdet SİVASLI

Covid-19 nedeni ile turizmde beklenmeyen gelişmeler oldu. Ancak, son anda Rusya ve Almanya’nın kapılarını açması ile Türk turizminde de hareketli günler yaşanıyor. Geç de olsa, bu hareketlilik turizm sektörüne can simidi olabilir. Bunu da olumlu buluyoruz.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze, başkent Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, COVID-19 salgını ışığında turizm sektörüne dair değerlendirmelerde bulundu.

Rusya ile çok sayıda ülke arasında uçuşların hala kapalı olduğunu anımsatan Lomidze, “Uçuşların hangi ülkelerle açılacağını henüz bilmiyoruz. Ancak insanlar, üzerinden farklı noktalara gidebildikleri İstanbul ile uçuşların başlamış olmasını avantaja çeviriyorlar.” diye konuştu.

Türkiye’ye uçuşların başlamasıyla turizm sektörünün canlandığına işaret eden Lomidze, “Bu yıl 4,5 ila 5 milyon arasında Rus vatandaşının yurt dışında tatil yapmasını bekliyoruz.” dedi.

Rus turistler nezdinde Türkiye’ye yönelik yüksek bir talebin olduğuna vurgu yapan Lomizde, şöyle konuştu:

“Turistlerin bu yaz karşılaştıkları koşulları göz önünde bulundurduğumuzda, Türkiye’ye yönelik yüksek bir talep var. Ağustos sonu ve eylül başını kapsayan çok iyi göstergeler var. Türkiye bu yıl yurt dışı tatilinde lider ülke olacak. Talep hacmi geçen yıla yaklaşıyor ve Türkiye’nin bu yıl Rus turizm pazarında iyi bir yaz geçireceğini söyleyebiliriz.”

Türkiye ile Rusya arasındaki uçuşlar, COVID-19 salgını nedeniyle mart ayında durdurulmuştu. İki ülke arasındaki tarifeli uçuşlar 1 Ağustos, charter uçuşlar ise bu satırlar yazılırken başlamış bulunuyordu.

Türkiye, geçen yıl ağırladığı yaklaşık 7 milyon Rus turistle, Rus vatandaşlarının en çok ziyaret ettiği ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldı. Yoğunluk geçen yıl kadar olmasa da Rusya’dan gelmekte olan turistlerin özellikle Antalya’daki turizm sektörüne can simidi olacaktır.

Rusya’dan Türk tatil beldelerine uçuşlar başladı. İlk uçuşlarda yüzde 100 doluluk yakalandı. Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR)’un sitesinde Rus tur operatörlerinin önümüzdeki dönem Türkiye rezervasyonlarıyla ilgili değerlendirmelerine yer verildi.

Şurası belli:

Eğer pandemi süreci sona erer, normal yaşama dönebilirsek, Türk turizmi gelecek sezon zirve yapabilir. Bunu şimdiden görebiliyoruz.

Konu ile ilgili diğer gelişmelere de bakalım:

Rus Tur Operatörü Pegas Touristik’in Genel Müdürü Anna Podgornaya, bugüne kadar bir çok Rus turistin Türkiye’ye uçuşların açılmasını beklediğini söyledi.

Türk tatil beldelerine başlayan uçuşların pek çok Rus turisti de rezervasyona yönlendireceğini belirten Podgornaya, Türkiye’ye” e talep dinamik olarak artacak. Türkiye’ye giden turistler Türkiye’deki tatillerinin ayrıntılarını sosyal ağlarda paylaşmaya başladıklarında ilgi daha da artacak. Ertelenmiş talebin etkisi de tetiklenecek. Ağustos ortalarında satışlarda patlayıcı bir büyüme mümkündür. Bu nedenle, Türkiye’ye tatile giden turistler, önümüzdeki birkaç gün içinde tur rezervasyonu yapmak için acele etmeli ve bir karar vermeli ” dedi.

Türkiye’de bugünlerde çok sayıda üst düzey kalitede 5 yıldızlı otelin hizmet verdiğini belirten Podgornaya, ” Türk otelciler fiyatları düşürdü ve premium otellerde dinlenmek daha uygun hale geldi.” diye konuştu.

Tur operatörlerinin verdiği bilgiye göre şu anda ağırlıklı olarak Ağustos ve Eylül aylarına yönelik turlara yoğun ilgi var. Ekim ve Kasım turları daha az talep görüyor.

ANEX Tour yetkilileri ise önümüzdeki iki üç hafta içinde yön talebinin daha planlı hale geleceğini ve satış rakamlarının bu sezon için tipik hacme döneceğini tahmin ediyor.

TUI Rusya da Türkiye’ye giden ilk turistlerin dönüşünden sonra satışların derinliğinin artmasını bekliyor.

Rusya dışında özellikle AB ülkelerinden de gelecek sezon için yoğun rezervasyon talebinin olabileceğine dikkat çekiliyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz