Dolar’a söz geçmiyor

TL’deki değer kaybının önüne geçmek için Merkez Bankası bir ayda 200 baz puanın üzerinde örtülü faiz artışına gitti. İhtiyaç kredisi ortalama faizleri bir ayda 700 baz puana yakın arttı. Konut kredisinde hem faizler yükseldi hem yeni krediler azaldı. Buna rağmen kur, enflasyon ve dış ticaret açığında henüz soğuma yaşanmadı. Dolar/TL bu hafta 7,45 ile rekor tazeledi. Dün BDDK, kredi artış hızını azaltmak üzere tüketici kredilerinde vade sınırını 60 aydan 36 aya indirdi.
Pandemi döneminde yaşanan kredi patlaması, enflasyon, cari açık ve döviz kurunu sıçrattı. Bunun üzerine Ankara’dan ekonomiyi soğutacak önlemler gelmeye başladı. Atılan adımlara rağmen enflasyon, dış ticaret açığı ve döviz kurunda henüz bir soğuma gözlenmiyor.

Politika faizini yüzde 8,25’te sabit bırakan Merkez Bankası (TCMB) örtülü faiz artışı adımları atmaya bu hafta da devam etti.

MERKEZ VE BANKALAR FAİZİ ARTIRIYOR
TCMB’nin piyasaya sağladığı ortalama fonlama faizi 16 Temmuz’da politika faizinin 90 baz puan altına yani %7.34’e kadar gerilemişti. Ancak 1 hafta vadeli repo ihalelerini durduran banka, diğer fonlama kanallarını kullanarak ortalama fonlama faizini dün itibarıyla % 10,14 seviyesine kadar yükseltti.

TCMB’nin örtülü faiz artırmasına paralel olarak, bankalar da kredi faizlerini hızla yükseltti. 24 Nisan’da yüzde 8,27’ye kadar gerileyen ortalama ihtiyaç kredisi faizleri, 28 Ağustos ile biten haftada ortalama yüzde 18,06 oldu.

26 Haziran’da yüzde 9,01’e kadar gerileyen ortalama konut kredisi faizleri de 28 Ağustos haftasında ortalama yüzde 13,31’e yükseldi.

24 Nisan haftasında yüzde 8,45’e kadar gerileyen ortalama tüketici kredisi faizleri de 28 Ağustos haftasında yüzde 16,57’ye ulaştı. Taşıt kredilerinde de 12 Haziran haftasında yüzde 11,20’ye kadar gerileyen ortalama faizler, 28 Ağustos’ta yüzde 15,60’a yükseldi.
Kaynak:SÖZCÜ