Şu düşmanlığı görüyor musunuz?..

Şu düşmanlığı

görüyor musunuz?…

Necdet SİVASLI

Suudi Arabistan hakkında bugüne kadar yazdığımız yazılarda hep şu gerçeğin altını çizdik:

“Suudiler Türk ve Türkiye düşmanıdır. Ellerine geçen her fırsatta bu düşmanlığı sergilemişlerdir. Hiçbir zaman bunlara güven olmaz. O nedenle bu ülke ile olan ilişkilerimizde çok dikkatli hareket etmemiz gerekiyor.”

Çoğu zaman olumlu veya olumsuz tepkiler aldık. Ancak, Suudi Arabistan’ı yakından izleyip, olup bitenleri ve Türkiye konusundaki tutumunu irdeleyen herkes bu ülkenin Türk ve Türkiye düşmanı olduğunu görmektedir. Fazla söze gerek duymuyoruz.

Suudiler daha yakın olmak, aradaki dargınlıkları gidermek için bazı adımlar atılıyor. İlişkiler hiç kukusuz kesilmesin ancak, bu ülke ile daha sıkı işbirliğine girebilmek için de bir takım tavizler verilmesin. Bu konuda bizi yönetenlerin daha dikkatli ve duyarlı hareket etmesi gerektiği görüşündeyiz.

Çıkarlarını ön planda tutan, Amerika’nın şemsiyesi altında güç kazanan ve elindeki petrolle dünyaya kafa tutmaya çalışan Suudiler, aynı zamanda İslam ülkelerinin bölünmesi ve zayıflaması yönünde de adımlar atmaktan kaçınmıyor.

İsrail ile dostluk kuran, bölgede Türkiye’nin çıkarlarına karşı diğer ülkelerle ittifak haline gelen Suudilerin bu düşmanlıklarını her dönem görmekteyiz.

Şimdi Suudiler’den yeni bir Türkiye düşmanlığını görmekteyiz. Özellikle ekonomik açıdan bize zarar verebilecek adımlar atılıyor. Öte yandan Yunanistan ile iyi ilişkiler kurularak siyasi yönden de bizi sıkıntıya sokmaya çalışıyorlar.

Bu konudaki gelişmelere kısaca göz atalım:

Suudi Arabistan’daki süpermarketlerde Türkiye’de üretilen ürünler raflardan indirilirken yerine Yunanistan, Mısır ve Fas’ta üretilen ürünler yerleştiriliyor. Riyad’da pek çok süpermarkette Türk ürünlerinin bulunduğu raflara Yunan bayrakları asılarak, “Yeni ürünler gelmiştir” duyurusu yapılıyor. Suudi Arabistan’daki Türkiye boykotu yayılırken Türkiye’de hükümetten konu ile ilgili resmi bir açıklama henüz gelmedi.

Boykotun ilk resmi duyurusunu attığı bir tweet ile yapan Suudi Arabistan Ticaret Odası Başkanı Ajlan Al Ajlan son yaptığı açıklamada ise boykotun Türkiye’ye 20 milyar dolara mal olacağını iddia etti. Ajlan, Suudi basınına verdiği son demeçte “Türkiye’ye 1.5 milyon turiste mal olacak bu boykotun onlara maliyetinin büyük olacağını düşünüyorum. Binlerce yatırımcı, turizm sektörü ve ithalat… Ülkedeki her işadamının ve kişinin görevi, hükümetimizi ve insanımızı hedef alan bir ülke ile ilişkiyi kesmektir” dedi.

Bir başka haberde ise AFP muhabirinin Riyad’da bir süpermarkette satış elemanlarının tüm raflardaki Türk malı ürünleri kaldırdığını gördüğüne yer verildi. Öyle görünüyor ki Suudiler artık Türk malı hiçbir şeyi ithal etmeyecek ve satışa sunmayacak.

Türk beyaz peynirlerinin yerine Mısır üretimi peynirler yerleştirildiğini, tüm Türkiye üretimi çikolata ve şekerlemelerin raflardan kaldırıldığının belirtildiği haberde söz konusu süpermarketin müdürünün, “Bu çok hassas bir konu” dediğine ve kaldırılan ürünlerin akıbetine dair bilgi vermediğine de yer verildi.

Suudi Arabistan’ın Türk mallarına fiilen boykot uygulaması dünya basınının da gündemine girdi. Sozcu.com.tr’nin geçtiğimiz hafta yazdığı Suudi fast food zinciri Herfy’nin menüdeki Türk burgerini Yunan burgeri olarak değiştirmesi Bloomberg sayfalarında da yer buldu.

Şu düşmanlığı ve oyun içinde oynanan oyunları görüyor musunuz? Bunlar güvenilebilir mi? Arapların ipi ile kuyuya inilir mi?

Habere göre şirket, Yunan burgeri olarak değiştirdiği ürünün fiyatını da düşürdü. Suudi şirketin bağlı olduğu Savola Group, Türkiye’de Yudum başta olmak üzere birçok yağ markasının sahibi ve sektörde birinci sırada yer alıyor.

Özetle Türk damgası her taraftan siliniyor. “Biz Türk ve Türkiye’nin düşmanıyız” deniliyor.

Suudilerin Türk ve Türkiye düşmanlığı bununla da sınırlı kalmayacaktır. Zayıf duruma düşmemiz durumunda Suudiler’in ne kadar acımasız ve İslam düşmanı olduğunu bundan sonraki dönemlerde de göreceğiz.

Suudi hayranlarına bu bir mesaj olsun.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.bu