Haydi iyisiniz iyisiniz…

Haydi iyisiniz

iyisiniz…

Necdet Buluz

Türkiye’ye turist akını başlarsa “Hadi iyisiniz iyisiniz” sözünü etmemek olur mu? Bugünkü yazımızda bu sevindirici gelişmenin öyküsünü sizlerle paylaşıyoruz…

Geçenlerde İngiltere ve Almanya ile ilgili iki ayrı turizm yazısı yazmıştık. Yazılarımızda İngiltere ve Almanya’nın turizm sezonunda kapılarını Türkiye’ye açacağını vurgulamış ve bunun önemi üzerinde durmuştuk. Bu iki ülkenin kapılarını açması demek, Avrupa’dan ülkemize turist yağacağının da müjdesi olmuştur.

Avrupa Seyahat Komisyonu’nun bir rapor hazırladı. Rapora göre Türkiye, Avrupalı turistlerin en çok tatil yapmayı istediği ilk 10 destinasyon arasında yer alıyor.

Listenin ilk sırasında yüzde 9,8 tercih oranıyla İspanya yer alırken, onu yüzde 8,2 ile İtalya, yüzde 6,3 ile Fransa, yüzde 6,1 ile Yunanistan, takip ediyor.

Türkiye ise Almanya, İngiltere, Portekiz ve Hollanda’nın ardından yüzde 3,3 tercih oranıyla 9’uncu sırada yer aldı. Listenin son sırasında ise yüzde 3,1 ile Hırvatistan bulunuyor.

Rapora göre Avrupalılar 2021 yılının ikinci çeyreğinde tatile çıkmak için oldukça istekli. Önümüzdeki 6 ay içinde seyahate çıkmayı planlayanların oranı yüzde 52. Seyahate çıkmak isteyenlerin yüzde 63’ü ise tatil yapmayı düşünüyor.

Raporda Avrupalı turistlerin pandemi kısıtlamalarına karşı tutumuna da ışık tutuyor. ”Gideceğim destinasyonun sağlığımı gözeten önlemler alması kendimi daha fazla güvende hissetmemi sağlar” diyenlerin oranı yüzde 38 olurken, 55 üstü yaş grubunda bu oran yüzde 45’e ulaşıyor. ”Sıkı güvenlik önlemleri ile daha huzurlu ve eğlenceli bir tatil geçiririm” diyenlerin oranı ise yüzde 28,1 oldu. ”Benim için fark etmez” diyenlerin oranı yüzde 11, 7, ”Tesisin imkânlarından istediğim yararlanamamak eğlenceme mani olur” diyenlerin oranı yüzde 13,2 ve ”Sıkı kurallarla seyahat edilmez” diyenlerin oranı ise yüzde 8,4 olarak ölçüldü.

Bu sezon turizmden beklentimizin yüksek olduğunu hemen belirtelim. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Turizm Bakanı Ersoy Avrupa’nın yanı sıra Çin’den de 550 bin turistin gelebileceğini söylüyor. “Bu konuda gerekli tedbirleri de alacağız” diyor.

Hemen belirtelim:

Aşılamaların başlaması seyahat özgürlüğünün de önünü açacak. Zaten pandemi nedeni ile sıkıntılı bir dönem geçiren insanlar tatil özlemlerini de gidermenin yollarını arayacaklar.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, pandemi döneminde en çok zarar gören sektörün turizm olduğunu belirterek, “Hatta dibe vuran sektör turizmdi. Mart ayında bir anda uçaklar durdu ve aniden tüm oteller kapandı. Yüzbinlerce yatağı olan turizmin başkenti Antalya’da açık kalan birkaç tesis oldu. Haziran ayındaki normalleşme süreci ile birlikte önce Türk misafirler ile turizm hareketi yeniden başladı. Sonra yavaş yavaş oteller açılmaya ve turist gelmeye başladı. Dünyanın hiçbir yerinde turizm konuşulmazken, biz yeniden turizm yapmaya başladık ve hala devam ediyoruz” açıklaması yaptı ve “Beklentimiz bu sezon çok yüksek” dedi.

Tur operatörleri, turizm sektörünün önde gelen isimleri ve diğer yetkililerinin ortak görüşü bu sezonun patlama yapacağı yönünde. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca’nın konu hakkındaki görüşleri bu nedenle sektörün de beklentilerinin özeti sayılabilir. Kendisini dinleyelim:

“Korona virüs nedeniyle, 2020 sezonundan herhangi bir beklentimiz olmadı. Herkes 2020 yılının turizm açısından bittiğini düşünüyordu ama biz her şeye rağmen aldığımız önlemler ve Güvenli Turizm Sertifikası ile yaklaşık 3.5 milyon turist ağırladık. Aslında rakamlar, beklentiler önemli değil en önemli konu pandemiye rağmen turizm yapabilmekti. Biz bunu başardık. Gelen hem yerli, hem yabancı misafirlerimiz verdiğimiz hizmeti, aldığımız hijyen önemlerini görünce daha mutlu ve güvenli tatil yaptılar. Bu çok gündemde oldu ve bize daha fazla turist gelmesinin önünü açtı. 2021hedeflerimin büyük olduğunu söylemeliyim. Korona virüs aşısı çok gündemde bu nedenle 2021 ile ilgili beklentilerimiz yüksek. En azından 2020 yılından çok daha iyi olacağı kesin. Aşı süreci ile birlikte 2021 hem ülkemiz hem Antalya daha iyi olacak. Kültür ve Turizm Bakanımız yüzde 100’lük bir artıştan bahsetti. Bu rakamlara ulaşabiliriz. Eğer özellikle Avrupa Birliği ülkeleri bir yasak getirmez ve insanların eskiden olduğu gibi seyahat özgürlüğü olursa, aşının da etkisi ile önümüzdeki sezon daha güzel günler göreceğiz demektir.”

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz