Mayıs ayında hareket var…

Mayıs ayında

hareket var…

Necdet Buluz

Avrupa, bu sezon tatil programını Türkiye üzerinde yapıyor. Özellikle İngiliz, Alman ve Hollandalı turistler yoğun olarak Türkiye’ye gelecek. Şimdiden rezervasyonlar başladı, uçak seferleri programlandı.

Türkiye’nin bölgede iki rakibi var.

Yunanistan, sezonu 14 Mayıs’ta açacak. Şimdiden uçaklar çalışmaya başladı. Bulgaristan da bu sezona hızlı girmeye hazırlanıyor. Komşunun sezon açılışı 1 Mayıs’ta başlayacak.

Pandemi nedeni ile sezon bir ay sonraya sarktı. Türkiye ise Nisan itibarı ile turist kabul etmeye başladı. Yapılan hazırlıklar ve açıklamalara bakılacak olursa bu turizm sezonu Kasım sonuna kadar sürecek. Türkiye’deki sektör hazırlıklarını bu tarihe göre yapıyor.

Bulgaristan Turizm Bakanı Mariyana Nikolova, yaptığı açıklamada “2021 yaz sezonunu 1 Mayıs itibariyle başlatmayı planladıklarını” duyurdu.

Sağlık Bakanı Kostadin Angelov ise, “Bulgaristan’a girişlerde turistlerden COVID – 19 antikorunun oluştuğuna ilişkin sertifika, negatif PCR testi sonucu veya Rus aşısı da dahil olmak üzere aşı sertifikası belgelerinden birini sunmalarını talep edeceklerini” belirtti.

Bu belgelerden birini sunan turistler karantinaya alınmadan Bulgaristan’a giriş yapacak.

Bulgar yetkililer, ülke turizmi açısından öncelikli konuma sahip olan Rusya, Ukrayna, Sırbistan ve Türkiye ile yeşil koridor oluşturulacağını açıkladı.

Yunanistan Turizm Bakanı Yardımcısı Sofia Zaharaki, Yunanistan’da turizm sezonunun 14 Mayıs’ta açılacağını ve tatil için ülkeye gelenlerden AB ülkelerinden birinin onayladığı aşı belgesi isteneceğini belirtti.

Yunanistan Turizm Bakan Yardımcısı Sofia Zaharaki, Mega TV’de yaptığı konuşmada, Yunanistan’da turizm sezonunun 14 Mayıs’ta açılmasının beklendiğini dile getirdi.

Bakan Zaharaki, o zamana kadar İsrail ile bir pilot uygulamanın başlayacağını ve ilk İsrailli turistlerin geleceğini belirtti.

greekcitytimes.com haber sitesinin okuyucularına duyurduğu haberde, Yunanistan’a gelecek yabancı ülke turistlerinin, ülkeye girebilmeleri için bir aşı sertifikasına, negatif bir PCR testinin yanı sıra, muhtemelen Covid-19 hastalığını geçirip geçirmediklerine dair bir sertifika isteneceğini belirten Zaharaki “Bütün bu belgelerin bir AB sertifikası olarak onaylanması gerekiyor, ayrıca tüm sınır giriş kapılarında hazlı tanı kitleri ile test yapılacağını söylemek istiyorum. “ diye konuştu.

Zaharaki; turizm çalışanlarına aşılamada öncelik verileceğini belirterek bu yılki turizm sezonunun geçen yıldan daha iyi olacağını söyledi.

Özetleyelim:

Turizmden çok büyük gelir elde ediyoruz. Eğer bu sezon beklendiği gibi giderse büyük gelir elde edebiliriz.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “2021’de geçen yıla göre yüzde 100’lük artışlarla, toplam 34 milyon yabancı ziyaretçiyi ülkemizde ağırlamayı bekliyoruz.” dedi.

Rusya başta olmak üzere Almanya, Ukrayna, Polonya, İngiltere ve Hollanda pazarlarına yüksek beklentiyle yaklaştıklarını belirten Alpaslan, “Türk turizm sektörü Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı sayesinde Güney Avrupa ülkelerine kıyasla daha avantajlı bir konumda. Programa geçen yıl haziranla beraber başlamıştık ve ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin, tatillerini yapıp dönene kadar tüm noktalarda sağlık açısından en az riskin oluşturduğu hatta riskin sıfırlandığı ortamlarda tatil yapmalarını sağlıyoruz. 15 Nisan’dan sonra aşılama programı belirli bir düzeye gelmiş, vaka sayıları düşmüş ülkelerde, ülkelerin durumlarına bakarak test zorunluluğunu kaldırmayı değerlendireceğiz. Türk turizmi için 2021 yılının daha güzel, daha iyi ve daha verimli olmasını beklemekteyiz. Tüm yabancıları, tüm dünya vatandaşlarını ülkemize güvenli konforlu kaliteli tatil yapmaya bekliyoruz.” ”” diyerek bu yılki hedeflerini açıkladı.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz