TUZLU SU İLE GARGARANIN Boğaz ağrısına FAYDASI var mı ?

TUZLU SU İLE GARGARANIN FAYDASI

Tuzlu Su ile Gargara Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Boğaz ağrısı ve ağız yaraları çoğu insanın yaşadığı yaygın durumlardır. Tuzlu su gargaraları, yara iyileşmesini hızlandırmanın ucuz, güvenli ve etkili bir yolu olabilir.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir,’’Düzenli olarak tuzlu suyla gargara yapmak, bakterilerin diş etlerinden uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir, bu da plak ve tartar oluşumunun temizlenmesine ve önlenmesine yardımcı olur.’’ dedi. Ağızda bakteri birikmesi diş eti hastalığına ve diş çürümesine yol açabilir. Ancak şu unutulmamalıdır; tansiyon problemi veya kalp rahatsızlığı olanların tuzlu su gargarası yapması sakıncalı olabilir ve mutlaka doktorlarına danışarak ilerlemelidirler tavsiyesinde bulunan Dt. Kökdemir, tuzlu su gargarasının nasıl uygulanması gerektiğini ve faydalarını açıkladı.

Nasıl uygulanır?

Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz konup eriyene kadar iyice karıştırın. Karışımı ağzınızın içinde hafifçe çevirin, gargara yapın ve tükürün.

Tuzlu su ne işe yarar?

* Ağız yaralarını ve şişen diş etlerini yatıştırır, iltihaplanmayı azaltır.

* Ağızda kan akışını arttırır.

* Mekanik olarak yiyecek parçacıklarını temizler.

* Bakteri üremesini engeller.

* Nefesi temizler.

Bu uygulamayı düzenli bir şekilde, haftada bir veya iki defa uygulayabilirsiniz. Ancak bir tuzlu su çözeltisini bundan daha sık kullanmayın. Çok fazla sodyum mukozaya zarar verebilir. Ayrıca fazla tuz alımının vücuda farklı zararları da olabilir.
PARMAK EMME NEDEN ZARARLI OLABİLİR VE NASIL ÇÖZÜLÜR?

Bebeklik döneminde bebeklerin dünyayı ağızlarını kullanarak keşfetmeleri yaygındır. Bu, bebekler için doğal bir içgüdüdür. Emzik ya da başparmağı emme, hayatın ilk birkaç yılı için normaldir. Özellikle diş çıkarma dönemlerinde bebeklere sakinlik ve rahatlama hissi vermektedir. Bu alışkanlık 5 yaşından sonra devam ederse, çocuğun duygusal veya sosyal gelişimi ile ilgili bir sorunun işareti olabilir. Doğru zamanda parmak emme alışkanlığını veya emzik kullanımını kesmek gerekir. Aksi takdirde istenmeyen bazı zararları olabilmektedir.

Olası yan etkiler

Bu alışkanlığın hem çocuğu hem de ebeveynleri için ana faydalarından biri, hem daha kolay sakinleşmelerine hem de uykuya dalmalarına yardımcı olmasıdır. Fakat diş gelişimi başlamadan önce bu alışkanlık sonlanmadığında dişler çapraşık çıkabilir ve ilerde ortodonti tedavi ihtiyacı doğabilir

Eğer çocuğunuz tüm süt dişlerini çıkardıktan sonra hala başparmağını veya emziğini emiyorsa, orta kulak enfeksiyonuna da yakalanma ihtimali ortaya çıkar.

Dt. Pertev Kökdemir, aşırı başparmak emmenin diğer uzun vade etkilerini şöyle sıraladı.

* Çenenin ileride veya geride konumlanması

* Damak kısmının aşırı çukurlaşması

* Çenenin konuşmaya olumsuz etkileyecek şekilde konumlanması,

* Zararlı bakteri veya virüslerin sürekli ağız ile teması

* Baş parmaklarında çirkin veya çarpık görünüme ilaveten baş parmak derisinde cilt rahatsızlıkları

En önemli şey, bırakma sürecinde çocuğunuza destek olmanız ve teşvik etmenizdir. Böylelikle öz saygılarını kazanarak daha rahat ve kısa sürede bu alışkanlığı bırakmalarını sağlayabilirsiniz

İMPLANT TEDAVİSİ SONRASI UZAK DURMANIZ GEREKEN YİYECEKLER

İmplant tedavisinden sonra iyileşme döneminde bazı yiyeceklerden uzak durmanız ve bazılarını da daha fazla tüketmeye çalışmanız tavsiye edilir.

İyileşme döneminde uzak durmamız gereken yiyecek ve içeceklerin birkaçını Diş Hekimi Pertev Kökdemir paylaştı.

* Asitli içecekler

* Çok soğuk/sıcak besinler

* Baharatlı yiyecekler

* Kabuklu çerezler

* Patlamış mısır gibi diş aralarınıza girecek besinler

Bu dönemde birkaç ay beslenmeye özen göstermek önemlidir. Titanyum implantın çene kemiğine kaynaşma dönemi olan bu zaman zarfında, sıcak ya da soğuk olmayan yumuşak besinler tüketmek gerekir, böylece implantın stabilitesine zarar verilmez. Oda ısısındaki yoğurt, peynir, çorbalar, meyve suları, köfte, süt, muhallebi ve ekmeğin iç kısmı gibi yumuşak besinler tüketilebilir. Beslenme gıdaları kısıtlandığından vitamin ve mineral ihtiyaçları; taze sıkılmış meyve suları, kivi, elma, çilek, greyfurt, portakal gibi meyvelerden karşılanabilir.