”ABD ile ilişkilerde onarılması zor bir yara açıldı”

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkan Joe Biden’ın ‘Ermeni soykırımı’nı tanıması nedeniyle ABD Büyükelçisi David M. Satterfield’ı bakanlığa çağırdı.
Dışişleri Bakanlığı: “Tarihi konularda hüküm vermeye ne hukuken ne ahlaken yetkisi bulunan ABD başkanının açıklamasının hiçbir değeri bulunmamaktadır. ABD’nin tarihi gerçekleri çarpıtan bu açıklaması, Türk halkının vicdanında da asla kabul görmeyecek, karşılıklı güven ve dostluğumuzu sarsan sarılması zor derin bir yara açacaktır.”

ABD Başkanı Joe Biden, bugünkü 24 Nisan mesajında ‘Ermeni soykırımı’ ifadesini kullanmıştı.

Biden’a ilk resmi tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan gelmişti.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal tarafından kabul edilen Satterfield’a açıklamaya ilişkin Türkiye’nin ‘güçlü tepkisi’ iletildi. Tarihi ve hukuki herhangi bir dayanaktan yoksun olan bu açıklamanın kabul edilemez olduğu, tümüyle reddedildiği ve en kuvvetli şekilde kınandığı ifade edildi. Açıklamanın uluslararası hukuk bakımından hükümsüz olduğu, Türk halkını derinden incittiği ve ilişkilerde onarılması zor bir yara açtığı aktarıldı.
ÇAVUŞOĞLU:REDDEDİYORUZ
ABD Başkanı Joe Biden’ın ‘Ermen soykırımı‘ ifadesini kullanmasına Ankara’dan ilk tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi: “Reddediyoruz.”
Bakan, Twitter’dan şunları yazdı: “Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz. Siyasi fırsatçılık barış ve adalete karşı en büyük ihanettir. Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz.