Diş eti kanaması-C vitamini ilişkisi

Diş eti kanaması-C vitamini ilişkisi

Washington Üniversitesinde yapılan bir çalışmanın sonucunda diş eti kanamalarının bir sebebinin de daha fazla miktarda C vitamini ihtiyacınızın olabileceğine işaret etti.

Diş eti kanamalarının ilk nedeni mikrobiyal diş plağıdır. Diğer faktörler ise; sigara, hormonal değişiklikler, stres, genetik faktörler, diş gıcırdatma veya sıkma alışkanlığı, şeker hastalığı, uyumu iyi olmayan dolgu ya da kronlar ve kötü beslenmedir.

Beslenme alışkanlıklarınıza karalahana, biber veya kivi gibi işlenmemiş gıdaları dahil ederek C vitamini alımına dikkat etmelisiniz. Çünkü, günde 60 miligramdan az C vitamin tüketenlerin, günlük önerilen miktarın üç katı olan 180 miligram C vitamini tüketenlere göre, diş eti hastalığına yakalanma riski çok daha yüksektir. C vitamini diş eti sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir,’’Diş etleriniz kanıyorsa günlük ağız bakımınızı ihmal etmemeli, günde en az iki kez dişlerinizi fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Çünkü diş eti kanamaları periodontal hastalığın erken belirtisi olabilir. Devam eden diş eti kanamanız varsa mutlaka diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.’’ dedi.
Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı İçin İpuçları

Hamilelik döneminde Diş Sağlığı İçin İpuçları

Hamilelik döneminde diş sağlığı göz ardı edilmemelidir çünkü dişler sadece anneyi değil çocuğu da etkiler.

Çoğu rutin tedavi hamilelik sırasında tamamen güvenli olsa da, ilk üç ayda diş tedavilerinden ve ilaçlardan kaçınılmalıdır. Bu yüzden diş hekiminize hamile olduğunuzu mutlaka bildirmelisiniz.

Dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutun.

Diş eti hastalığı düşük doğum ağırlığına, erken doğuma neden olabilir ve bakterilerin çocuğu etkilemesine sebep olabilir. Bir annenin sağlıklı dişleri ve diş etleri sağlıklı çocuklarla ilişkilidir.

Kusma veya reflünüz varsa tedavisini sağlayın.

Hormonal değişiklikler nedeniyle, bazı hamile kadınlar, diş erozyonuna neden olabilecek reflü/ kusma ile sabah bulantısı yaşarlar. Bu durum, ağzınızı suyla çalkalayarak, şekersiz sakız çiğneyerek, dişlerinize bir miktar dişlerinizi fırçalayarak ve kusma durumu olursa fırçalamadan önce 30 dakika bekleyerek azaltılabilir.

Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle hamile kadınlarda diş eti hastalığı gelişebilir. Diş eti hastalığı anne ve çocuk açısından tehlikeli olduğu için, etkilene varsan mutlaka bir diş hekimini görünün. Diş eti hastalığının belirtileri arasında ağız kokusu, kırmızı (pembe yerine), hassas, şişmiş ve kanayan diş etleri bulunur.

Sigarayı bırakın !

Tütün ürünleri sadece hamile kadınları değil aynı zamanda doğmamış çocuklarını da etkiler. Amerikan Akciğer Derneği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, tütün kullanımı periodontitis olasılığını iki katına çıkararak anneler ve bebekleri için sağlık sorunlarına yol açabilir.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, anne adaylarına eğer planlı bir hamilelikse öncesinde diş hekimi kontrolüne giderek hamilelik öncesi tüm diş ve dişeti sorunlarının kontrol ve tedavisini önerdi. Eğer hamilelik sırasında dişlerle ilgili bir sorun yaşanırsa yine mutlaka bir diş hekimine giderek çözülmesini ve tedavi için en ideal dönemin 2.trimestir (3-6 ay arası) olduğunu belirtti.

Diş Beyazlatma ve Bakımı

DİŞ BEYAZLATMA VE BAKIMI

Düzenli olarak diş ipi kullanan, fırçalayan ve diş hekimini ziyaret eden kişiler bile dişlerinin doğal parlaklığının, yiyeceklerden ve bazı alışkanlıklardan olumsuz etkilendiğini görebilirler. Beyazlatma tedavilerinin hem duygusal hem de fiziksel etkileri olabilir. Daha beyaz, daha mutlu bir gülümseme, başkalarının sizi algılaması üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Aynı zamanda özgüveninizi de artırır.

Diş beyazlatma; dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli, organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, beyazlatma işlemi sonrasında bakımın önemli olduğunu belirtti ve haftada bir dişe zarar vermeyen diş beyazlatıcı macun kullanmak elde edilen beyazlığın devamlılığı için uygun olabilir dedi.

Beyazlatma tedavisi herkeste aynı oranda sonuç vermez; diş renginin ne kadar açılacağı dişin yapısına göre değişir. Tabii ki bu süre kişinin kendisine de bağlıdır. İlk birkaç gün aşırı soğuk ya da sıcaktan kaçınılmalıdır. Sigara, çay, kahve, çikolata, kırmızı şarap, vişne, karamel, salça gibi renk verici koyu renk barındıran ürünler işlem bitimini takiben en az 3-4 gün süreyle kullanılmamalıdır. Ve genel ağız bakımına dikkat edilmelidir.

Sallanan Dişler İçin 8 Önlem

SALLANAN DİŞLER İÇİN 8 ÖNLEM

Çocukluk döneminde sallanan bir diş genellikle heyecan verici olarak karşılansa da, yetişkinlikte dişin sallanması artık normal bir olay değildir ve endişe verici olabilir. Eğer erken teşhis edilirse dişeti tedavisi ile diş kurtarılabilir. Restoratif tedavilerle de estetik bir gülümseme sağlanabilir.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, dişin sallanmasına sebep olabilecek bazı nedenleri paylaştı.

* Diş eti hastalığı

* Hormonal değişiklikler

* Travmalar

* Osteoporoz

* Diş sıkma

Bir dişin sallanmasının her zaman önlenemeyeceğini ifade eden Dt. Kökdemir bazı adımlar sayesinde riskin azaltılabileceğini paylaştı.

İşte diş ve dişeti sağlığı için bazı ipuçları:

1. Dişleri günde iki kez iyice fırçalamak ve diş ipi kullanmak

2. Sigara içmekten kaçınmak

3. Düzenli diş hekimi ziyaretlerini gerçekleştirmek,

4. Spor yaparken uygun şekilde takılmış bir ağız koruyucu takmak

5. Osteoporozu önlemeye yardımcı olması için yeterli miktarda Kalsiyum ve D vitamini içeren besinler tüketmek

6. Gebelik döneminde beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmek ve Kalsiyum alımını sağlamak

7. Diş sıkma gibi bir rahatsızlığımız varsa gece plağı kullanmak ve Masseter Botoks yaptırmak

8. Diyabet rahatsızlığınız varsa dişeti hastalığı için bir risk faktörü olduğundan düzenli hekim ziyareti ve diyete dikkat ederek hastalığı kontrol altında tutmak