Tehlikeye girdi…

Tehlikeye girdi…

Necdet Buluz

Turizmde Avrupa kadar Rusya’da bizim için önemli bir ülke. Ruslar özellikle Antalya ve Alanya’yı tercih ediyor. Bu sezon ise rotayı Bodrum Marmaris, Fethiye yönüne de çevirmişlerdi.

Bu sezon turizmde “yüzler gülecek” derken, Rusya’dan gelen haberler işin tehlikeye girebileceğini gösteriyor.

Bugünkü yazımızda Rusya’daki hareketlikten ve yapılan açıklamalardan bazı bölümleri sizlerle paylaşmak istedik.

Bu satırlar yazılırken Türkiye’de son 24 saatte görülen vaka sayısının 50 bine dayanması Rusya’da yankı yarattı. Rus medyası Türkiye’ye dönük uçuşların sınırlandırılabileceğini ya da yasaklanabileceğini yazarken, tur operatörleri de uçuş yasağı olabileceğine dikkat çekiyor.
Türkiye’de hızla artan vaka sayıları Rusya’da da endişe yarattı. 49 bin 584 ile pandeminin başlangıcından bu yana en yüksek vaka sayısının görüldüğü Türkiye, Rus medyasının gündeminde. TürkRus’ta yer alan habere göre Rus medyası, Türkiye uçuşlarına sınırlama ya da yasak gelebileceğini iddia etti.

Türkiye’deki mutant virüs sayısı 10 binlere ulaştı

Şu aşamada Rus resmi yetkililerden “Tatillerin ülke içinde yapılması, yurt dışınına tatil gidilerek risk alınmaması” gibi dolaylı uyarılar geliyor.

Öte yandan Rusyalı virologlar, mutasyonlu koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle Rus turistlere Türkiye’de tatil yapma fikrinden vazgeçmeleri çağrısında bulundu. İzvestiya gazetesine konuşan uzmanlar, Türkiye’de İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya varyantları tabir edilen mutasyonlu virüs vaka sayısının on binlere ulaştığına dikkat çekiyor.

Gazetenin ulaştığı tur operatörü temsilcileri ise Türkiye’ye kısmi bir uçuş yasağının gelebileceği kanısında. Bir tur şirketi temsilcisi, Rusya’nın bazı şehirlerinden Türkiye’ye uçuşların yasaklanmasının bir ön hazırlık niteliğinde olabileceği kuşkusunu dile getiriyor.

Doktorlar ise turistlere dikkatli olmalarını tavsiye ederek aşıya güvenmemeleri uyarısında bulundu. Buna göre, Rusya’da geliştirilen aşıların yeni varyantlar karşısında ne derece etkin bir savunma sağlayacağı hala bir soru işareti.

Yeni varyantların eninde sonunda Rusya’ya da ulaşacağını belirten bir virolog, sınırların kapatılması sayesinde zaman kazanmanın mümkün olacağını belirtiyor. Buna göre, söz konusu zamanda Rusya’nın geliştirdiği aşıları yeni varyantlara göre değiştirmek için yeterince zamana kavuşmak mümkün hale gelecek.

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova, şu anda Rusya’da 103 İngiliz ve 10 Afrika koronavirüs varyantı saptandığını açıkladı. Popova, vakalarının çoğunun Türkiye’den gelen yolcular tarafından getirildiğini söyledi.

Popova, koronavirüsün yayılmasıyla mücadele için kurulan koordinasyon konseyinin başkanlık toplantısında yaptığı açıklamada, “Hem İngiliz hem de Güney Afrika varyantı farklı ülkelerden getirildi, ancak sadece Türkiye’den her iki versiyon da farklı kişiler tarafından ve farklı zamanlarda getirildi” dedi.

Popova göre Türkiye’deki durum kötüleşmeye devam ediyor. Rus yetkili, “Mart ayının ortasından bu yana yeni koronavirüs enfeksiyonu vakalarının sayısında yüzde 40’ın üzerinde bir artış var. Yani vakalarda patlama olarak nitelenebilecek bir artıl oldu” diye konuştu.

Rospotrebnadzor Başkanı, Türkiye ile ilgili durumu özel kontrol altında tuttuklarını, çünkü Rusya vatandaşlarının seyahatlerin çoğunun Türkiye’ye yapıldığını vurguladı.

Turizm sektöründen bazı uzmanlar, yaz sezonunun Mayıs tatili ile başlamasının planlandığını, eğer Türkiye’deki vakalar yakın zamanda kontrol altına alınamazsa charter uçuşlarınının tehlikeye girebileceğini, buna karşılık Türkiye’de yaz başlamadan önce en azından turistik şehirlerde birkaç haftalık “kapanma” ile turizm sezonunun daha az hasar görebileceğini vurguluyor.

Rusya Federasyonu’nun, Türkiye’deki epidemiyolojik durumun kötüleşmesinden dolayı Türkiye uçuşlarına bir ay süreyle kısıtlama getireceği belirtildi.

İzvestiya gazetesinin Ulaştırma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Türkiye uçuş kısıtlaması 12 Nisan’dan itibaren başlayacak ve bir ay boyunca devam edecek. Konuyla ilgili olarak Ulaştırm Bakanlığı’nın resmi açıklaması bekleniyor. İzvestiya, uçuşların tamamen yasaklanmayacağını, kısıtlamaların büyük oranda charter uçuşlarını kapsayacağını yazdı

Olası kısıtlamaların charter uçuşların yasaklanması şeklinde olacağı belirtiliyor. Ayrıca, Türkiye’den dönenlere 14 gün karantina uygulanabileceği de ifade edilirken, İngiltere’de olduğu gibi Rusya-Türkiye arasındaki tüm uçuş trafiğinin durdurulmasının söz konusu olmadığı kaydedildi.

Rus haber ajansı Ria Novosti ise, bir kaynağa dayandırdığı haberde, Türkiye’ye dönük uçuşların kısıtlanması ile ilgili herhangi bir kararın alınmadığını bildirdi. Ajansa konuşan kaynak, Türkiye ile ilgili kararın daha sonraki günler içinde verileceğini açıkladı.

Dojd TV bir resmi kaynağa dayanarak, Türkiye uçuşları için şu aşamada bir sınırlama düşünülmediğini söyledi. Yetkili, “Şimdilik olduğu gibi bırakılacak” dedi.

Forbes dergisi ise kendi kaynağına dayanarak, “Şimdilik Türkiye uçuşlarını durdurmama kararı alındığını” söyledi.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz