Emzirme ve Çocukların Ağız Sağlığı

Emzirme ve Çocukların Ağız Sağlığı

Bebeğin çenesini, dilini ve yüz kaslarını kullandığı emzirme aktivitesi bebeğin ağız sağlığına katkıda bulunur. Emzirme sırasında bebeğin kas hareketlerinin benzersiz koordinasyonu biberonla beslenmeden farklıdır. Emzirme, daha fazla kas, dil ve çene hareketi gerektirir, bu da bebek için daha iyi bir çene gelişimi ve kısıtlanmamış hava yolu sağlar.

ABD’de yapılan bir çalışmada araştırmacılar, 1000’den fazla okul öncesi çocuğu örnek aldılar ve bebekken anne sütüyle beslenenlerin diş sürmesinde daha az sorun yaşadıklarını keşfettiler. Bebeklik döneminde emzirme yoluyla uygun yutma alışkanlıkları öğrenilir. Bu tür alışkanlıklar, dil itme ve biberonla beslemedeki pozisyonda olduğu gibi anormal ise, bunun dişlerin kapanması üzerinde zararlı etkileri olacaktır.

Doğumdan hemen sonra -hatta anne karnındayken- birçok bebek ağzın içindeki veya yakınındaki bir şeyi emmeye yatkındır. Bu doğuştan gelen bir reflekstir ve engellenmemelidir. Emzirilirken veya uygun olmak kaydıyla emzik ve biberon kullanan bebeklerde emme alışkanlığı yeterince gelişir. Beslenmeyi sağlamasının yanı sıra bebeğin emzirmenin önemi; dudak, yanak, dil ve çene kaslarının eğitilmesidir.

Eğer bebek emzik kullanıyorsa ilerleyen yaşlarda emziklere ilgisi kaybolmuyorsa bu durum sorun teşkil etmeye başlar. Çocuk her geçen gün alışkanlığını azaltırsa, daha sonra ortaya çıkabilecek problemler de azalır. Bunun bir yolu çocuk uyur uyumaz emziği hemen ağızdan uzaklaştırmak olacaktır.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, çok uzun süren emzik alışkanlığında damak yapısının bozulabileceğini söyleyerek şu noktaya dikkat çekti. ’’Uzun süre emzik kullanımı damak formunun normalin dışına kaymasına sebep olurken özellikle gece uyurken içinde su dışında bir besin bulunan biberon alışkanlığının süt dişlerinin çok erken yaşta çürümesine neden olabilir’’
NEDEN DİŞ İPİ KULLANMALIYIM?

Bir diş hekimi olarak hastalarım genellikle dişlerini fırçalamalarına rağmen yine de diş ipi kullanmaları gerekip gerekmediğini soruyorlar diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, konu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Düzenli fırçalama ile birlikte, diş ipi kullanıldığında diş eti kanaması azalır. Yani diş ipi kullanmak diş eti sağlığı için önemlidir. Diş eti sağlığımızı koruduğumuzda diş sağlığımızı da korumuş oluruz. Bu yüzden diş ipi kullanmak düzenli diş fırçalamak kadar önemlidir.

Çürükler ve diş eti hastalıklarına esas olarak dişlerimizde ve diş etlerimizde biriken plak neden olur. Diş plağı, ağzımızda bulunan farklı bakterini türünü içeren karmaşık bir eko sistemin parçasıdır .Bu plaklar profesyonel diş temizliği yapıldıktan sonra hızlıca yeniden oluşabilir. Bu yüzden diş temizliği işlemi sonrasında hekiminiz düzenli diş fırçalamayı ihmal etmemenizi size tavsiye eder.

Diş ipi, dişlerin birbirine temas ettikleri noktadaki plağı temizlemekle ve dişler arasında sıkışmış yiyecek parçalarını çıkarmakla kalmaz aynı zamanda doğru kullanıldığında diş eti altında ara yüzlerde biriken diş plağını da temizler.

Diş fırçalamak, dişlerinizin arasını temizlemede çok etkili değildir . Diş aralarında kalan yemek artıkları çürük oluşumu veya diş eti hastalığına sebep olabilir. Diş ipi kullanmak bu açıdan da önemlidir.

Dişlerimizde ve diş etlerimizde plak yeterince uzun süre kalırsa tükürüğümüzdeki mineral onu sertleştirerek kalkül adı verilen beyaz tebeşirimsi bir madde oluşturur. Diş taşı, diş eti hastalığını ilerletebilecek birçok farklı bakteri türüne ev sahipliği yapar.

Diş taşı oluştuktan sonra tek başına fırçalayarak veya diş ipi kullanarak temizlemek imkansızdır. Bu yüzden diş hekiminizi ziyaret ederek diş taşı temizliği yaptırmanız gerekir.

Diş ipi kullanımında uzmanlaşmak biraz zaman alabilir. Ancak ne kadar sık diş ipi kullanırsanız, o kadar hızlı ve daha iyi olursunuz.

Diş Fırçanıza İyi Bakın

Günde iki kez diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak iyi bir ağız bakımı için önemlidir. Bu da diş fırçanızın bakımını son derece hayati hale getirir. Diş fırçalarından en iyi şekilde yararlanmak ve etkinliğini sürdürdüğünden emin olmak için fırça bakım şarttır. Ağız, çeşitli bakteri türlerini taşır ve bunlar kullanılırken diş fırçalarına geçer. Ek olarak, diş fırçaları nemli kaldığında üzerinde bakterileri üremesi gerçekleşebilir

Diş fırçalarınızdan en iyi verimi almak için takip etmeniz gereken önerileri Diş Hekimi Pertev Kökdemir sizler için paylaştı.

1-Her üç ila dört ayda bir diş fırçanızı veya elektrikli diş fırçası başlığınızı değiştirmelisiniz. Kılların yıpranması, gözle görülür şekilde keçeleşmesi durumunda daha erken değiştirilebilir.

2-Ebeveynler, çocukların diş fırçalarında yıpranma ve aşınma olup olmadığını kontrol etmeyi unutmamalıdır. Çocukların diş fırçalarının genellikle yetişkinlere göre daha sık değiştirilmesi gerekebilir.

3-Diş fırçanızı asla paylaşmayın! Bir diş fırçasını başka bir kişiyle paylaşmak, siz ve diğer kişi arasında vücut sıvıları ve mikroorganizma alışverişine neden olabilir.

4-Diş fırçanızı kullandıktan sonra musluk suyuyla iyice durulayın. Diş fırçanızı suyla ıslattığınızda, kalan diş macunu ve diğer kalıntıların giderilmesine yardımcı olacaktır.

5-Aynı diş fırçası kutusunu başkalarıyla paylaşıyorsanız, diş fırçalarınızın birbiriyle temas etmesine izin vermeyin. Bu, çapraz bulaşma risklerinden kaçınmak için önemlidir.

6-Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA), diş fırçalarını açık havada kurumaya bırakmak için kullandıktan sonra dik konumda tutmanızı önerir. Genelde, bireylerin diş fırçalarını kapattıkları veya onu kapalı bir kapta sakladıkları gözlemlenmiştir. Bu, nemli ortamın bakteri üremesine daha fazla sebep olur.

Bu ipuçlarını göz önünde bulundurarak, diş fırçanızdan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz. Diş fırçanızı nasıl temizleyeceğiniz veya genel ağız hijyeni ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa, her zaman en iyi yolun en iyi rehberliği sağlayabilecek bir diş hekimi ile görüşmek olduğunu unutmayın. Mutlu fırçalamalar!