“TEKNOLOJİYE DİRENÇ GÖSTERMEK, GELİŞİMİ ENGELLER”

“TEKNOLOJİYE DİRENÇ GÖSTERMEK, GELİŞİMİ ENGELLER”
.

Halıcı Group CEO’su ve Toplum 5.0 Akademi Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı, “Dijitalleşme neticesinde insanlar teknolojiye direnç gösteriyorlar ve bu da geleceği şekillendirmemizi engelliyor.” dedi.

Dr. Halıcı, MEF Üniversitesi’nin IVY MEF Sosyal Kulübü tarafından düzenlenen Kariyer Zirvesi’nde, öğrencilere, Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 ile ilgili bilgiler verdi, kariyer deneyimlerini paylaştı.

“YAZILIMIN YANINDA MEKANİK DE ÖNEMLİ”

Sunumuna Endüstri 4.0’ın tanımıyla başlayan Dr. Halıcı, “Yapay zeka önderliğinde, bilişim ve iletişimin endüstride yoğunlukla kullanıldığı, insandan bağımsız (otonom) bir yapı olarak tanımlayabiliriz. Bu otonom yapıda, yazılımın yanı sıra mekaniğin de hassas ve uygulamaya göre uygun olması gerekiyor.” dedi.

Dr. Halıcı, sanayinin dijital dönüşümünü; büyük veriden kuantum bilgisayarlara, siber güvenlikten ileri otomasyon teknolojilerine ve yapay zekaya kadar bütün teknolojileri kapsayan komple bir bütün olduğunu dile getirdi.

“FİZİKSEL İŞLER OTONOM YAPILAR TARAFINDAN YAPILACAK”

İnsanlığın teknolojik açıdan henüz yolun başında olduğuna dikkat çeken Dr. Halıcı, düşmeyen uçak, çarpışmayan otomobil, depremden etkilenmeyen yapılar ve bıçak izinin olmadığı ameliyatların gelecekte var olacağını söyledi.

Çalışma hayatının “insanca” çalışma odaklı olacağını ve bu yöne doğru evrileceğini dile getiren Dr. Halıcı, fiziksel işgücünden zihinsel işgücüne dönüşün başladığını, bunun daha da artacağını ifade ederek “Fiziksel çalışılacak işlerin tamamının makinalar, otonom yapılar ve yazılımlar ile yapılacağını öngörüyorum.” ifadelerin kullandı.

“TÜRK SANAYİSİNİN İLERLEMESİNE KATKI VERİYORLAR”

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Dr. Halıcı, dijitalleşen dünyada bilgiye ulaşmanın kolay olduğunu, ancak bilginin nasıl kullanılması ve değişen dünyada nasıl bir pozisyon alınması gerektiği gibi konuların önem taşıdığını belirtti.

Düzenlenen bu tür etkinliklere katılımın önemini vurgulayan Dr. Halıcı, toplantıların öğrencilere yeni bakış açıları kazandıracağını ve ufuklarının gelişeceğini söyledi.

Gerek uzmanlık alanında gerekse uzmanlık alanı haricinde yüksek lisans ve doktora yapılmasının öneminin altını çizen Dr. Halıcı, iş hayatına bakışı değiştirdiğini, sistematik olarak ilerlemeye imkan verdiğini, öngörüleri geliştirdiğini, özgüven kazandırdığını ifade ederek akademik kariyer yapan kişilerin, Türk sanayisinin gelişmesine ve ilerlemesine olumlu katkıları olduğunu kaydetti.

“İNSANLIĞIN YARARINA YAPILIYOR VE TEMELİNDE İNSAN VAR”

Sanayinin dijital dönüşümünün başlangıcıyla ve bu kapsamda ülkelerin geliştirdiği vizyonlarıyla ilgili bilgiler veren Dr. Halıcı, “İnsanın olmadığı bir dijital yapının eksik kalacağı gerekçesiyle, Japonya 2016 yılında ilk kez Toplum 5.0 ya da Süper Akıllı Toplum adını verdiği bir toplumsal yapı kavramını ortaya attı. Bu anlayış; siber alan olarak nitelendirilen sanal dünya ile fiziksel alan olarak nitelendirilen gerçek dünyanın birbiriyle maksimum seviyede entegre olduğu yeni bir toplum anlayışını ifade ediyor. Dolayısıyla Toplum 5.0 kavramı üzerinden hareket etmenin doğru olacağı, sadece üretimi düşünmekten ziyade finanstan sağlığa ve sanata kadar her alanda insanlığın yararına olan ve insanın temelinde olduğu bir yapının kurulması amaçlanıyor.” şeklinde konuştu.

“PANDEMİ SONRASI FİZİKSEL OLARAK BİR ARAYA GELECEĞİZ”

Dr. Halıcı, 2021 yılının başında faaliyete geçirdikleri Toplum 5.0 Akademi ile ilgili olarak da şu ifadeleri kullandı:

“Dijitalleşme neticesinde insanlar teknolojiye direnç gösteriyorlar ve bu da geleceği şekillendirmemizi engelliyor. Teknolojiden korkulmaması, endişe duyulmaması, teknolojinin insanlığın yararına olduğunu, dijital dönüşüm-insan iş birliğinin sağlanması gerektiği gibi hususları göz önüne alarak Toplum 5.0 Akademi ismiyle bir akademi kurduk. Halihazırda dijital ortamda aktif olan Akademimiz, pandeminin ardından fiziksel ortamda da katılımcılarıyla buluşacak.”