Vatandaş KREDİ Kartına sarıldı

Yüksek enflasyon ve tam kapanma nedeniyle bütçesini denkleştirmekte zorlananlar çareyi kredi kartıyla harcama yapmakta buldu. Veriler, kartlı harcamada geçen yıldan bugüne son 20 yılın en keskin çıkışının yaşandığını gösteriyor.

Dünya Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberine göre 30 Nisan haftasında kredi kartlarında geçen yıla göre artış yüzde 46,7. Bu dönemde kredi kartı hacmi de 155.6 milyar liraya çıktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası verilerine göre yükseliş özellikle geçen yıl ekim ayından itibaren gözle görülür bir ivme yakaladı. Bu yıl mart ayının ikinci haftasından itibaren ise rekor düzeylere doğru ilerledi.

Takipteki alacak miktarı artıyor
Bireysel kredi kartlarında takipteki alacak miktarı da 19 Mart haftasından bu yana yükseliş trendine geçti. 19 Mart’ta 5 milyar 200 milyon liraya gerileyen tüketici kredi kartlarındaki takipteki alacak miktarı 30 Nisan haftasında 5 milyar 255 milyon liraya çıktı. Yani 1.5 ayda yüzde 1’in üzerinde artış var. Bu artış BDDK’nın takipteki alacaklara ilişkin esnekliğinin halen uygulamada olmasına rağmen gerçekleşti. Bankacılık sektörünün toplam takipteki alacaklarının ise yüzde 3,5’ini tüketici kredi kartı alacaklarındaki takibe düşen alacaklar oluşturuyor.

Kredi kartı faiz oranları yükseltildi
Ayrıca 1 Mayıs’tan itibaren kredi kartlarının gecikme, alışveriş ve nakit çekim faiz oranları yükseldi. Yüzde 1,89’luk alışveriş faiz oranı yüzde 1,98’e, gecikme faizi yüzde 2,19’dan yüzde 2,28’e, nakit çekim faizi de yüzde 1,89’dan yüzde 1,98’e çıktı.
kAYNAK:dİKEN.COM