Can dostlarımız artık güvende

Hayvanları Koruma Yasası değişikliği Meclis’te kabul edilirken ‘Can dostlar’ artık süs eşyalığından çıkıp ‘can’ oldu. Hakları, sahipli-sahipsiz ayrımı yapılmadan korunacak. Hayvanları eziyet ederek öldürenler ve neslini yok edenlere hapis yolu açıldı. Ev hayvanını terk edene 2 bin lira ceza kesilecek. Petshop’lar kedi köpek satamayacak.

Yasadaki “ev ve süs hayvanı” tanımından, “süs” kavramı çıkarıldı. Daha önce “kabahat” sayılan hayvanlara işkence, acımasız ve zalimce muamele, cinsel saldırı ve tecavüz suç kapsamına alındı. Yasaya suç olarak eklenen eylemler ve cezaları şöyle:

TECAVÜZE 3 YIL HAPİS

– “Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişiye 6 aydan 4 yıla kadar hapis. Nesli yok olma tehlikesi altında olan hayvanı öldürene 1 yıldan 5 yıla kadar hapis. Bir hayvan neslini yok eden kişiye, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis. Hayvanları dövüştürene 3 aydan 2 yıla kadar hapis (Birden fazla hayvana karşı aynı anda işlenirse yarı oranında artış.) Hayvana cinsel saldırıda bulunan ve tecavüz edene 6 aydan 3 yıla kadar hapis. Evcil hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce muamelede bulunana 6 aydan 3 yıla kadar hapis.

 

– Tehlike arz eden hayvan türleri bakanlıkça belirlenecek. Bu türleri sahiplenmek, barındırmak ve beslemek yasaklandı. Bakanlığın düzenlemesi yürürlüğe girinceye kadar şu türler tehlikeli kabul edilecek:

“Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio ve bunların melezleri.”

Tehlikeli türleri daha önce olanlar 6 ay içinde hayvanlarını kısırlaştıracak. Bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacak, halkın yoğun bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklara sokulamayacak.

DİJİTAL KİMLİK ZORUNLU

– Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarına en geç 31 Aralık 2022’ye kadar dijital kimlik alacak. Ev hayvanları, sahiplerinin borcu nedeniyle haczedilemeyecek. Kara ve su sirkleri ile yunus parkları yasaklandı. Mevcut işletmeler 10 yıl içinde tasfiye edilecek. Hayvanların etolojisine ve habitatına uygun, serbest dolaşacakları doğal yaşam parkları kurulabilecek. Hayvan bakım evleri kurmak, belediyeler için zorunlu oldu. Bu şart, büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyeler için 31 Aralık 2022, diğer belediyeler için 31 Aralık 2024 tarihine kadar uygulanacak.

Kaynak:Hürriyet