”Ne olur yamaçlara 5-10 katlı binalar yapmayın ”

Sel felaketi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan afet bölgesine  gitti. Rize’de afetzedelere seslenen Erdoğan konuşmasında ”Ne olur yamaçlara 5-10 katlı binalar yapmayın ”dedi.

Rize’de altı kişinin hayatını kaybettiği, iki kişinin de kaybolduğu sel felaketinden 8 gün sonra yine kentte ve Artvin’de sel ve heyelanlar meydana geldi.

Rize’nin Fındıklı ilçesinde dereler taştı, yollar kapandı, ilçe merkezinde cadde ve sokaklar göle döndü. Artvin’in Arhavi ilçesinde 430 ev ve iş yerinin zemin ve bodrum katları balçığa gömüldü, onlarca araç hurdaya çıktı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, sekiz günde iki kez sel felaketi yaşayan Rize’ye gitti. Güneysu’da cuma namazı çıkışı incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:

-Bir taraftan bu riskli bölgelerin hızlıca boşaltılmasını sağlarken, yaraların süratle sarılması için projelerimizi hızla devreye alıyoruz. TOKİ eli ile çalışmalarımızı başlattık.

500 konut inşa edeceğiz. 50 adet köy evi yapacağız. Vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda beş çay evi yapma kararı aldık.

Dikey mimari yerine yatay mimariyi teşvik ederek şehirlerimize nefes aldırdık. Ne olur, şu yamaçlarda 5 kat, 10 kat binalar yapmayın. Bu çaylıklar azot ile toprağı eritiyor. O binalar sonra kaymayla karşı karşıya kalıyor. Dağlarımızın, nehirlerimizin çarpık yapı ve zihniyet tarafından işgal edilmesine göz yummayın. Ağaçlandırma seferberliğinden, sıfır atık projesine kadar özgür projeler ile tabiata sahip çıktık. Çok mesafe de kat ettik. Rabbim Rize’mizi, Artvin’imizi, ülkemizin her köşesini bu tür felaketlerden korusun diyorum.