-BALERİNLER YENİDEN DANS EDİYOR

 

-BALERİNLER YENİDEN DANS EDİYOR

Çankaya’nın simge eserlerinden Su Perilerinin Dansı/Balerinler Heykeli yenilenerek hizmete açıldı.

Başkan Taşdelen: “Biz belediyeciliği insan odaklı yapmaya devam edeceğiz. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’sının kimliğini sonsuza kadar yaşatmaya devam edeceğiz. Şili Meydanı, Balerinler Heykeli ve Kuğulu Park bu üçgen şu anda tamamen yenilenmiş oldu.”

Çankaya Belediyesi tarafından 1992 yılında heykeltıraş Metin Yurdanur’a yaptırılan Balerinler/Su Perilerinin Dansı Heykeli yenilenerek hizmete açıldı. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in babası Doğan Taşdelen’in  döneminde yapılan “Balerinler” heykeli yine eski günlerindeki gibi su ve ışık oyunlarıyla adeta yeniden dans etmeye başladı.

Törende konuşan Taşdelen “Rahmetli babam Doğan Taşdelen’in Ankara’ya kazandırdığı ve Ankara’ya kimlik kattığı, Çankaya’nın sembolü olan ve Metin Yurdanur imzası taşıyan İnsan Hakları Heykeli, Madenci Heykeli, Balerinler Heykeli gibi eserler Çankayamıza kimliğini katan en önemli değerlerimizdendir” diye konuştu.

 

“BABA MİRASINI ÇANKAYALILARLA BULUŞTURMAKTAN MUTLUYUM” 

Bir kentin kimliğinin insan öncelikli kent yaratmak olduğunu kaydeden Alper Taşdelen şöyle devam etti:

“Kimlik somutlaşırsa anlam ifade eder. Dünyanın her yerinde gezdiğinizde o kentlerdeki heykellerin o kentin kimliğini oluşturduğunu görürsünüz. Balerinler Heykelimizin durumu bizi de çok üzüyordu. Babam bu heykeller için koruma kararı aldırmış, yok etmesinler diye, ileriyi gördüğü için. Bir restorasyon kararı aldığınızda Bakanlığa, kurula gitmeden restorasyon çalışmasına başlayamıyorsunuz. Bir yıl öncesinden izinler için çalışmaya başladık, bugün de orijinal haliyle Ankaralılarla buluşturuyoruz. Ben bugün çok mutluyum, bir baba mirasını tekrar Çankayalılarla buluşturmaktan çok mutluyum. Biz belediyeciliği insan odaklı yapmaya devam edeceğiz. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’sının kimliğini sonsuza kadar yaşatmaya devam edeceğiz. Şili Meydanı, Balerinler Heykeli ve Kuğulu Park bu üçgen şu anda komple yenilenmiş oldu.”

ESERİN SANATÇISI YURDANUR’DAN TEŞEKKÜR  

Eserin yaratıcısı Metin Yurdanur da Alper Taşdelen’in babasının armağanı olan esere sahip çıktığı için teşekkür ederek, “Yaşadığı kentin sanatsal ve kültürel değerlerine, dününe, bugününe ve yarınına sahip çıkan kent sorumluluğuyla yaşayan tüm insanlara yürekten teşekkür ediyorum. 12 Eylül’den sonra bulunduğumuz noktada kontrol noktası vardı. Ankara’nın en gözde yerinde ellerde silahlar nöbet tutuluyordu. Çankaya Belediyesinin rahmetli ve çok sevgili başkanı Doğan Taşdelen ve arkadaşları aldıkları bir kararla bu güzelim mekanı yeniden yaşama kazandırmak istediler. Buraya suyla dans eden bir figür hazırladım. O günden bugüne heykel yıprandı. Ankara kamuoyu büyük bir kampanya başlatarak heykelin yeniden Ankaralıların hizmetine sunulmasını istediler. Alper Taşdelen de babasının armağanı olan bu esere sahip çıktı. Kendisine buradan çok teşekkür ediyorum” dedi.