SONUNDA BAŞIMIZA BU DA GELDİ !

Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi ‘kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele’de ‘yeterince çaba göstermeyen’ ülkelerin bulunduğu ‘gri liste’ye aldı.

Euronews Türkçe’nin aktardığına göre izlemeye alınan ülkelerin sayısının artırıldığını belirten FATF Başkanı Marcus Pleyer, Pandora Belgeleri’nde de kara para aklamaya ilişkin bilgilerin yer aldığı, bununla sıkı mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

İncelemelerde Botswana ve Mauritis listeden çıkarıldı. Ürdün, Mali ve Türkiye ise ‘gri liste’ye alındı.

Kara propaganda ve terörizmin finansmanı konusunda Türkiye’nin ‘ilerleme kaydettiğini’belirten Pleyer, ancak ‘hala ciddi sorunların bulunduğunu’ söyledi. Pleyer, Türkiye’nin bu konuda taahhütlerde bulunduğunu ancak bunların ‘somut eyleme dönüştürmesi gerektiğini’ belirtti.

Financial Times gazetesi daha önce iki kaynağa dayandırdığı haberinde, FATF’nin Türkiye’yi gri listeye almaya hazırlandığını aktarmış, bu kararın Türkiye’nin halihazırda zor olan yabancı sermaye çekme kabiliyetini daha da azaltacağı yorumuna yer vermişti.

AB’ye baskı oluşturabilir

Öte yandan bu karar Avrupa Birliği’ne (AB) de Türkiye’yi kendi kara para aklamayla mücadele listesine alması yönünde baskı oluşturabilir. Bu listede de AB üyesi olmamakla birlikte birliğin finansal sistemine tehdit oluşturabilecek ülkeler yer alıyor.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) mayıs ayında yayınladığı bir rapora göre FATF tarafından gri listeye alınan ülkelere sıcak para girişinde milli gelirin yüzde 3’üne denk gelen miktarda azalma meydana gelebiliyor.

Türkiye’ye 2019 yılının aralık ayında uyarı verilmiş, bunun üzerine Ankara geçtiğimiz yılın aralık ayında bu endişeleri gidereceğini belirttiği yeni bir kanun hayata geçirmişti. Fakat bu kanun muhalefet ve sivil toplum örgütleri tarafından kara parayla mücadele yerine kar amacı gütmeyen kuruluşları hedef aldığı gerekçesiyle eleştirilmişti.